Pop
Anna Järvinen
”Buren” (Diesel/Playground)
Betyg: 4

Att vinylalbum inte har en början och ett slut utan två av varje gör det till en musikupplevelse i två akter, och detta styrde dramaturgin på klassiska album som Bruce Springsteens ”Born to run” och David Bowies ”Low”. Denna praktik har helt försvunnit i dag.

När Anna Järvinen nu släpper sitt fjärde soloalbum tillämpar hon lp-skivans logik på samtiden. Genom att först släppa halva skivan – den andra delen får vi vänta på till den 20 mars – tvingar hon oss att skapa var sin relation till respektive ”sida”. Ett innovativt och uppfriskande grepp.  

De fem låtarna på denna första del av ”Buren” är starka nog att ge mersmak inför del två. Järvinen har en av Sveriges mest säregna sångröster och hennes tre föregående album var suveräna, i synnerhet det sista av dem, ”Anna själv tredje”. Den skivan tog ett litet steg från Dungen-groovet på de två första soloalbumen, ett steg mot mer förfinade arrangemang. En utveckling som kulminerade med den svarta svanen i 2013 års melodifestival, ”Porslin”. Nu fortsätter hon ljudresan och testar för första gången halvakustiska discobeats, det låter poppigt och det låter toppen. Texterna är som vanligt kantstött vemodiga och tycks klä melodierna snarare än tvärtom.

Bästa spår: ”Affären

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-02-11)