Twenty-Eight Nights and a Poem: Scratched Portrait of Mrs Baqari (1959/2012) av Akram Zaatari.

Imorgon (söndag 16 augusti) är det sista dagen för Akram Zaatari-utställningen på Moderna museet i Stockholm, gå dit om ni inte sett den! Jag var där häromdagen och tyckte väldigt mycket om den. Jag brukar inte bli så berörd av videokonst men hans filmer var verkligen starka, speciellt en som bestod av en serie super 8-klipp från 60-talet där han instruerat sina familjemedlemmar att gå mot kameran, det är det enda som händer, i massor av variationer, det får en nästan hypnotisk effekt efter ett tag, och man blir så rörd av att se dessa människors ansiktsuttryck och beteenden framför kameran.

Jag rekommenderar dock INTE att se "Efter Babel"-utställningen, den var plottrig och slapp tyckte jag. En mängd billiga poänger, mest. Synd på något som hade kunnat bli intressant. Då rekommenderar jag hellre att ni, om ni är i krokarna pga Akram Zaatari, går in på Galleri Mejan där Victoria Versau, Yuuka Kita och min vän Lap-See Lam har en utställning som pågår t.o.m. 18 augusti. "Room with a view" av Lap-See är helt fantastiskt!

Ett annat tips, apropå ingenting: jag har gjort en 20 spår lång playlist med vacker och behaglig violinmusik av Mozart, check it out, det är faktiskt helt perfekt musik under soliga sensommardagar. Det rör sig om konserter för violin och orkester samt sonater för violin och piano, verk som Wolfgang komponerade i vuxen ålder (från mitten av 1770-talet och framåt), de många ungdomssonterna har jag lämnat därhän. Säga vad man vill om Mozart, men utsökt njutbar musik var han väldigt bra på att skapa. Om man bara lyssnar på de långsamma satserna (som i denna playlist) så slipper man också det käckt energiska som kan bli lite påfrestande ibland. Jag älskar ändå Mozart. Det är inte för inte som Bo Widerbergs användning av den långsamma satsen i Mozarts 21:a pianokonsert i den hyperromantiska "Elvira Madigan" blivit ikonisk. Det är musik som lyser av mänsklig värme.