Pop

Rebecca & Fiona 
”Beauty is pain”
(Svenska inspelningar/Universal)
Betyg: 4

Skönhet är smärta för två artister som är DJ:s, musiker, producenter och sångerskor men som på grund av att de är unga snygga kvinnor reduceras till just detta och fråntas sin konstnärliga status. Gång på gång måste Rebecca & Fiona påminna om att de faktiskt producerar sin egen musik (att de därutöver har tagit hjälp av andra musiker förändrar inte detta faktum), att de inte bara är – för att citera rubriken i en artikel om duon i ett flygbolags kundtidning nyligen – söta ansikten. Sexism är smärta.

Rebecca & Fionas debutalbum ”I love you, man” imponerade med sin mix av poppiga melodikrokar och mörka upptempobeats. På denna uppföljare har duon gått i en poppigare riktning. Det är mer sång i låtarna, ackorden är fler och soundet är mindre källarklubb och mer arenaspelning.

Duons unikt återhållsamma sångstil låter bättre än någonsin och som låtskrivare har de utvecklats, framför allt när det gäller melodierna. Influenserna av nya sound, som smattrande trap-trummor eller retrochica housepianon, är subtilt integrerade med gruppens egen discopop.

Fans av den förföriska dekadensen i äldre låtar som ”Hard” kan bli besvikna av den soliga ljudbilden på ”Beauty is pain”. Å andra sidan har denna skiva en rikare palett än debuten, med refränger designade för att ta över världen, och är i slutändan ett mer lyckat album. Ultrabegåvade Duvchi gör ett fint gästinhopp i ”Cold heart” men att det är Rebecca & Fiona som är stjärnorna råder det inget tvivel om.

Bästa spår: ”All eyes”, ”Jamie”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-04-30)