Gangsta Boo <3

Run The Jewels
Scen: D
ebaser Strand, Stockholm
Betyg: 4

Kemi är a och o när två artister spelar in en skiva som duo. Denna ingrediens kan vara svår att få till, fråga Eminem & Royce Da 5’9” eller Jay Z & Kanye West. Men när två artister har en ömsesidig beundran, förstår varandra, kommer bra överens och entusiasmeras av att vara i samma studio, då uppstår kemi. Och det är just vad som hände när den rebelliske gangstarapparen Killer Mike från Atlanta och den kaosälskande independentikonen El-P från New York möttes och började göra musik ihop.


El-P producerade Killer Mikes album ”R.A.P. Music” 2012, och året efter släppte duon den gemensamma skivan ”Run the jewels”, som blev så lyckad att de redan året därpå återkom med den ännu starkare ”Run the jewels 2”. Nu är duon på turné och är fint sammansvetsade som liveakt. De inte bara fyller i varandras textrader, de lyssnar på varandra och imponeras. De diggar och ler, de håller varandra om axlarna, de skummar över av kärlek och förtjusning över hur bra deras gemensamma musik låter.

För denna duo lockar verkligen fram det bästa ur varandra. El-P är en fantastisk rappare och producent, men han är också känd för att göra hiphop som är antikommersiellt experimentell på gränsen till arrogant och självgod. Med Killer Mike vid sin sida skärper han sig, rappar fokuserat och gör raka beats som låter som klubbangers med jetmotorer som förstärkare. Killer Mike å sin sida kan äntligen blomma ut som musikalisk anarkist, fri från Atlantarapscenens konventioner – han har under hela sin karriär på en och samma gång varit en av stadens bästa, hårdaste och mest respekterade rappare och en outsider besatt av politik.

Att se dessa två begåvningar stråla samman live 2014 är som att höra saxofonisterna Wayne Shorter och Gary Bartz spela ihop 1970. Precis som med avancerad jazz händer det så mycket i musiken att det kan vara svårt att hänga med – Killer Mike och El-P rappar båda så fruktansvärt snabbt att texternas giftiga kvickheter går förlorade om man inte redan är förtrogen med låtarna – men precis som med jazz gör inte detta den furiösa energin mindre överväldigande. Strand är med rätta knökfullt. Run The Jewels gör med sin kombination av knäckande hårdhet och mänsklig värme ingen besviken.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-12-18)