Mobb Deep
Scen: Berns, Stockholm
Betyg: 4

Rapparen och producenten Havoc, ena halvan av Mobb Deep, var 20 år när han lekte med en sampling – Herbie Hancocks pianoklinkande från introt till ”Jessica” – och fick den briljanta idén att spela samma sampling i två olika hastigheter efter varandra. Han gjorde en loop av det, lade på raka hårda funktrummor och ett hypnotiskt, underskönt hiphopbeat hade sett dagens ljus. När han och kollegan Prodigy skrivit varsin glödande inspirerad vers till beatet släpptes låten, döpt till ”Shook ones, part II”, och blev en omedelbar klassiker.

Detta var hösten 1994. Singeln ”Shook ones, part II” och albumet som följde, ”The infamous”, var så chockerande bra att det inte bara färgade hela 90-talets hiphopscen, det blev också måttstocken mot vilken alla Mobb Deeps senare alster skulle bedömas. De har aldrig överträffat detta mästerverk, och i våras kapitulerade de fullständigt inför sitt öde när de släppte sitt nya album ”The infamous Mobb Deep”. En skiva som inte bara hyllar den gamla skivan genom snarlik titel och skivomslag, den innehåller också en bonusskiva med outgivna inspelningar från ”The infamous”. För att riktigt understryka att det är det gamla Mobb Deep som fansen vill ha.

Det är därför inte förvånande att när duon intar scenen på Berns gör de det med fyra låtar från ”The infamous”. Och fansen – mestadels killar – skriker av nostalgisk glädje.

Mobb Deep ger en välsmord gammaldags hiphopkonsert: två energiska rappare, en DJ, inga konstigheter, nästan inget mellansnack. Prodigy är på gott humör, vrålar ut sina rim och ger allt, Havoc också till en början men blir lite trött under konsertens gång. Textrader som ”my destination is top of the world” levereras med sorglig ihålighet av en Havoc som inte tycks tro på det själv.

”Only the strong survive” rappar duon i inledande ”Survival of the fittest” från 1995 och aktualiserar ofrivilligt frågan om hur starka dessa 40-åringar är och hur länge de överlever i hiphopens skoningslösa marknadsekonomi. Men när hela Berns dansar och sjunger med i den avslutande ”Shook ones, part II”, och vad som egentligen är ett svart hål av ilska förvandlas till livsbejakande underhållning, känns det som att Mobb Deep kommer att överleva.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-08-26)