Action Bronson
Scen: Debaser Medis, Stockholm
Betyg: 2

Arian ”Action Bronson” Asllani från Queens är ingen typisk New York-rappare – halvalbansk, halvjudisk, otroligt skäggig och ganska korpulent, och han var en välutbildad gourmetkock innan han ganska sent började göra musik. De senaste åren har han samarbetat med begåvade producenter som Harry Fraud och Beautiful Lou, unga rapstjärnor som ASAP Rocky och Wiz Khalifa och hippa makthavare som Diplo. Hans kommande storbolagsdebut är hett efterlängtat i hiphopvärlden.

Men Action Bronson är trots sin bakgrund och sitt nätverk en artist som har väldigt lite att göra med samtiden. Han gör entré till tonerna av Led Zeppelins ”Whole lotta love” – som för övrigt låter underbar på så här hög volym – och bjuder därefter på en konsert som inte bara doftar 1995, den är 1995.

Det finns hiphopartister som är fulla av nostalgi och sentimentalitet och gärna vill återskapa hiphopens ”gyllene era”, oftast till kvävande trist resultat. Action Bronson är inte en av dem – han försöker inte bygga en bro till det förflutna, för honom är det som om det förflutna fortfarande är nuet.

Bronson låter som en mer jordnära Ghostface Killah eller en smått förbannad Big L. Han rappar med flyt, tyngd och aggressivitet – tyvärr är hans punchlines sällan är mer än småkul, och han verkar inte veta vad en refräng är. Texterna har inga högre ambitioner än att stapla tuffa rim på varandra, och beatsen är inte gjorda för att dansa till – det är rentav omöjligt, däremot funkar det bra att vagga och nicka huvudet till dem. Det är just dessa kvaliteter som får många hiphopfans att älska Action Bronson, och visst finns det en charm i denna ovanliga anakronism.

Men det blir också något internt och uteslutande över konserten – Action Bronson låter som att han gör musik för sig själv och sina vänner, men aldrig för dig och mig. Han blir aldrig personlig, han blottar aldrig svaghet, han ler knappt. För hans musik utgår från en tidpunkt i hiphopens evolution då sådana inslag fortfarande var närmast otänkbara.

Konserten är ändå småtrevlig, med mycket publikinteraktion och fint backuprappande av Meyhem Lauren. Action Bronson gör inget fan besviken. Tyvärr gör han ingenting för att vinna nya fans.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli