Mykki Blanco
S
cen: Debaser Medis, Stockholm
B
etyg: 5

Muren av homofobi inom hiphop har de senaste åren fått en del efterlängtade sprickor. Ur ljuset som tränger fram har Mykki Blanco växt till en stjärna. Hen föddes som en man och rappar med ett maskulint aggressivt machoflow, men klär sig ofta i drag i videor. På konserten på Debaser har Mykki ett utseende som är både maskulint och feminint: säckiga byggarbetarbyxor och keps, men också läppstift och pasties på bröstvårtorna.

Man ska inte underskatta behovet av ickeheterosexuella förebilder för unga hiphopfans. En glad främling med hotpants, partytop och peruk börjar prata med mig i konsertens början och förklarar att hen älskar Mykki Blanco, ”det var han som fick mig att komma ut”.

New York-baserade Mykki Blanco har en bakgrund i konst- och teaterkretsar, och har även gett ut en bok med poesi. Känslan för det dramatiska och spektakulära, tillsammans med den bländande rapbegåvningen, gör konserten till en fröjd. Mykki utstrålar även sugande dekadens – en hedonism gentemot sex, droger och bas som får andra hiphopartister att framstå som svärmorsdrömmar. ”Make love to the night” som hen rappar i refrängen till ”Wavvy”, den fantastiska singeln som inleder konserten.

Trots en skral publik ger Mykki Blanco allt. Hen springer omkring, dryper av svett, svingar mikrofonstativet som en ung Iggy Pop, leker med scenens ridå och citerar sorgsna repliker från ”Gudfadern del II” som mellansnack. En perfekt konsert, inte minst tack vare Mykkis uppvärmare Boy Child som bjuder på transsexuell performance-R&B.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli


(Dagens Nyheter 2013-10-25)