Pop
Miley Cyrus
”Bangerz”
(RCA/Sony)
Betyg: 3

Det Miley Cyrus har gjort är smått otroligt: hon har visat att det går att som kvinna ta steget från gullig barnstjärna till vuxen artist med både hälsan och karriären i behåll. Hon ville göra samma resa som Britney Spears utan att göra samma resa som Britney Spears. ”Bangerz” är ljudet av hennes triumf, en neonskimrande symbol.

För första gången står Miley Cyrus själv som exekutiv producent till sin skiva, tillsammans med Mike Will Made It, årets bästa hiphopproducent. Tillsammans har de sytt ihop en skiva som blandar Britneys elektroniska upptempopop och Rihannas bastunga R&B-dekadens med klassiskt låtskrivarhantverk och halvtrötta dubstepdekorationer.

Miley återförenas med popproffset Dr. Luke som producerade hennes ”Party in the U.S.A.” för fyra år sedan, fram till alldeles nyligen hennes enda bra låt. Resultatet, singeln ”Wrecking ball”, är mest känd för sin video men är en skärande bitter powerballad för generation Skrillex som inte ska underskattas. Annars har Mike Will Made It själv producerat flera av skivans bästa låtar, som ”We can’t stop”, ett partyanthem i slowmotion, och Future-duetten ”My darlin’” som uppdaterar Ben E. Kings ”Stand by me” på ett inspirerat och kreativt sätt.

Trots sina förtjänster är ”Bangerz” en långt ifrån perfekt skiva, och den har några rejäla missar. Men det är Miley Cyrus tveklöst starkaste album hittills, och början på något verkligt intressant.

Bästa spår: ”My darlin’”, ”Adore you”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2013-11-09)