haydn/doráti

Publicerat i: Allmänt
Philharmonica Hungarica.
 
Hösten 1956 ägde Ungernrevolten rum. Sovjetunionen kväste den brutalt och efteråt hade 2500 personer dödats, varav 1569 civila. Mitt i all detta kaos flydde många landet, bland annat många medlemmar ur Ungerns nationella symfoniorkester, som efteråt bildade den nya orkesterns Philharmonia Hungarica. Med hjälp av dirigenterna Zoltán Rozsnyai (tidigare dirigent för den nationella symfoniorkestern) och Antal Doráti (född i Ungern 1906 men en amerikansk medborgare sedan 1947) växte Philharmonica Hungarica till en av Europas mest berömda orkestrar - och fick ekonomiskt stöd av Västtyskland under kalla kriget eftersom orkesterns existens i sig fungerade som antisovjetisk propaganda. Efter Sovjetunionens kollaps och Tysklands enande fanns inte samma politiska incitament att hålla orkestern vid liv, och den lades ner 2001.
 
På 1970-talet gjorde Philharmonica Hungarica sin viktigaste insats för musikvärlden. Ledda av Antal Doráti spelade man in samtliga 104 symfonier av Joseph Haydn. Haydn föddes i en österrikisk by på gränsen mellan Ungern och Österrike och var under nästan hela sitt yrkesverksamma liv baserad hos familjen Estarhazys palats i Ungern. Fast han gjorde en del resor och togs emot som en kung i Paris och London, där "Parissymfonierna" respektive "Londonsymfonierna" beställdes och komponerades. I alla fall, jag tror inte att det var en slump att just Haydn valdes av Doráti. För de stackars exilungrarna i Philharmonica Hungarica var Haydn en symbol för ungersk stolthet, musikalisk perfektion, ett arv att förvalta. Det var nog med både glädje och allvar som de tog sig an mastadontuppgiften att spela in alla 104 symfonier. Tack vare Dorátis mästerliga dirigering blev resultatet förträffligt. Finns på Spotify, hela boxen.
 
Jag älskar Haydn. Jag brukar säga att av Wienklassicismens tre giganter - Haydn, Mozart och Beethoven - så var Haydn tveklöst den coolaste. Inte hurtig och hittig som melodikungen Mozart, inte dramatisk och pretentiös som den otrolige Beethoven, utan lätt och elegant. Lejonparten av Haydns verk går i dur. De sorger och motgångar han mötte i livet skymtar bara förbi väldigt subtilt i hans musik, som inte låter som en dagbok utan snarare som en mysig verklighetsflykt. Och ibland är det just vad man behöver. Att tränga in i och skapa sig en relation till 104 olika symfonier är ingen lätt sak, speciellt när de inte är så våldsamt individualistiska till sin karaktär, men jag satte ihop en Spotify-lista med de långsamma satserna. Som faktiskt låter riktigt bra! (Det blev faktiskt 105 spår, för man har efter Haydns död upptäckt fler symfonier än de som ingår i den ursprungliga katalogen.) Somrig och stilig musik, lite Burt Bacharach för 1700-talet, nästan som ett soundtrack till att bo på Versailles. En dagdröm som är lika attraktiv för mig som den var för ungerska filharmoniker i exil.
 
Antal Doráti.