Tenniscoats - Papa’s Ear

Den japanska indiescenen blomstrade i mitten av förra decenniet, med artister som Maher Shalal Hash Baz, Shugo Tokumaru  och Tenniscoats och en intressant estetik byggd på lika doser trasighet och stillsamt vemod. Nu råder i stort sett mediaskugga, vilket är synd eftersom Tenniscoats har gjorts sitt bästa album hittills. Deras musik är nu mindre avantgarde och lekfull, men i gengäld mer melodiös och vacker. Mognaden och allvaret klär sångerskan Sayas röst, och trots att man inte förstår ett ord av vad hon sjunger (förutom refrängen i frukthitten Papaya) drabbas man av de starkt stämningsladdade låtarna. De exakta melodierna flätas samman med plockade akustiska gitarrer och smakfullt blås och målar upp en bild av en gryningspromenad i självvald ensamhet, ett försiktigt löfte om att bli vän med sig själv.

BETYG: 5/6 (från Nöjesguiden)



Lena Philipsson - Världen snurrar

Lena Philipsson började sin karriär som en käck och menlös svensktoppenartist i mitten av 80-talet och därefter tuffade karriären på tills det var så få som brydde sig att hon helt enkelt slutade spela in nytt material. Så långt allt förutsägbart – men sju år efter vad som enligt konstens alla regler borde ha varit hennes sista album gjorde hon 2004 plötsligt comeback med den glödande popsingeln Det gör ont och skrev om historien. Samtliga album som Lena släppt sedan dess har dock varit besvikelser. Det har känts som hon glömt bort varför hon ville ta revansch, att det enda hon gjort varit att skjuta upp karriärens dödsstöt. Tills nu. För Världen snurrar, Lenas tolfte album, är en pigg och klubbig historia som inte låter desperat, bara nyfiken och engagerad. Hon har kastat ut de trista gamla producenterna och låtskrivarna och istället samarbetat med folk som Oskar Linnros, Magnus ”Filthy” Lidehäll, Veronica Maggio, Markus Krunegård, Kaah, Björn Olsson och Christian och Vanessa Falk. Det låter inte strålande rakt igenom, men ambitionen finns där, samt ett knippe poplåtar som är starkare än det mesta Lena Philipsson gjort. Världen snurrar är tveklöst hennes bästa album.

BETYG: 4/6 (från Nöjesguiden



The Internet - Purple Naked Ladies

Det osannolikt framgångsrika Odd Future-gänget fascinerar eftersom de är så mångfacetterade och motsägelsefulla. Deras spektrum rymmer både Tyler, the Creators trasiga mörker, Frank Ocean romantiska vemod och grupper som The Internet, en duo som gör syntig neo-triphop med brutna rytmer och sång istället för rap. Purple Naked Ladies är deras debutalbum, 14 psykedeliska sånger om swag och lesbisk kärlek. Det uppfriska trotset mot de oskrivna reglerna om hur hiphop kan och bör låta, tillsammans med det personliga och homogena soundet, gör skivan till en riktig pärla.

BETYG: 5/6 (från Nöjesguiden)