Nicholas: På 1920-talet fick Duke Ellington hitlåtar genom att anspela på föreställningen om den svarte mannen som exotisk, farlig och djurlik, komplett med trumpeter som imiterade ljud från djungeln. Denna sorgliga episod i musikhistorien ekar obehagligt i Killer Mikes och Gucci Manes duett "Animal" på denna skiva. I övrigt är det ett starkt album, fast inte fullt så vasst som det snärtiga mixtape Killer Mike släppte strax innan, Bang x3. Mike är dock, med sin politiska ilska, kristna övertygelse, fenomenala rapskills och förkärlek för beats som doftar mer av New York än av hans hemstad Atlanta, en konstant intressant artist.

BETYG: 4/6 (från Nöjesguiden)

Annika Flynner: Fem minnesbilder av Killer Mike genom åren:

1) Killer Mike gästar OutKasts hitlåt "The Whole World" och rappar mycket bättre än både Andre och Big Boi, som inte är lika bekväma med 6/8-takten.



2) Killer Mike har släppt sitt debutalbum "Monster" men fick inte det genombrott han förtjänade. Det har gått ett par år sedan dess men han hänger fortfarande kvar, lite surare, fortfarande svinbra, fortfarande kompis med Big Boi och är med på flera låtar på dennes "Purple Ribbon All-Stars... Got Purp? Vol 2"-mixtape. Bland annat denna, som jag tror Trey Songz lyssnade på innan han gjorde "Bottoms up".



3) Killer Mike blir mer och mer kompromisslös, mer och mer underground, mer och mer politisk. Och detta ses och uppskattas av legenden Ice Cube, som spelar in den här dängan tillsammans med Mike, ett fint exempel på att åldras med värdighet med gangstavärderingar intakta.



4) Killer Mike släpper dubbelalbumet "Underground Atlanta" som gästas av en massa härliga människor, som Princess från Crime Mob, Pill, Gucci Mane, OJ da Juiceman och Souljaboy. Bästa låten är den här, med ett beat som låter som en EKG eller ett tv-spel där ens energimätare är nere på nästan noll och man dör när som helst.



5) Killer Mike har bytt namn till Mike Bigga men bytt tillbaka innan det hann få konsekvenser för hans skivutgivning (påminner om Young Jeezy som ville byta namn till Jeezy eftersom han inte är så ung längre - det hedrar honom - men han ändrade sig, antagligen för att skivförsäljningen skulle minska om han slopade sitt väletablerade varumärke), och släpper 2011 nytt mixtape och album. Den här singeln är en av höjdpunkterna. Jag gillar att Big Boi rappar "tigger, a tiger" för att få in sina ord i rimmet, det påminner om det klassiska ögonblicket på "Protect ya neck" när Method Man rappar "nuff respect due to the 1-6-ooh, I mean Oh, yo, check out the flow, like the Hudson or PCP, when I'm dustin". Ah, älskar ändå rap.

#1 - - Nicholas:

OBS att flera av de där Duke Ellington-låtarna är otroligt bra: Black and tan fantasy, Creole love call, Echoes of the jungle, etc