Nicholas: ”Jag älskar dig men jag älskar honom / och jag kommer välja honom / så missförstå mig rätt, baby – no homo” rappar Alexis Weak i låten Mina boys. Möjligtvis är det första gången en stor svensk rappare använder sig av ”no homo”-frasen, och en del har blivit upprörda över det, även de som verkligen gillar Alexis Weak. Ett otränat öga kunde bunta ihop honom med Ken Ring, som nyligen skrivit homofobiska skämt på Twitter.

”No homo”-frasen är en hashtag som avslutat mången textrad de senaste åren, framförallt hos Lil Wayne och Cam’ron, ofta med glimten i ögat. När Alexis Weak använder den, i sin låt om att i sann Casablanca-anda avstå från kärlek för att göra the right thing, är det som ett hommage till dessa rappare. Ungefär som när den allt annat än homofobiske Kanye West använde sig av frasen i sin gästvers på Jay-Z:s Run this Town.

Frågan är bara om det spelar någon roll. Det kan finnas en förklarande kontext till att homofobin är utbredd inom hiphop – vissa rappare kommer från fattiga förhållanden och är underutbildade, andra värderar referenshumor högre än politisk korrekthet . Men det ändrar inte faktumet att homofobin finns där.

Hiphop är inte en homogen musikgenre. Det finns gangstarap som är riktigt ”ignant” och ghetto, och det finns i andra sidan av spektrumet pretentiösa rappare som studerat på Harvard. Problemet är att homofobin finns i hela spannet. Inte någonstans är det okej att komma ut som bög eller flata, eller ens rappa om att man stöder HBT-kulturen. Det skulle vara ett karriärmässigt självmord. Till och med i ett land som Sverige.

Nicki Minaj har gått långt genom sin identitetsupplösande image och avslappnade inställning till sexuell läggning. Men frågan är om hon hade blivit den stjärna hon är om hon hade varit öppet gay?

Vi väntar fortfarande på att en känd rappare ska komma ut och, likt det tunisiska demokratiupproret, skapa en dominoeffekt av krav på acceptans för icke-heterosexualitet. Ett steg i den riktningen vore kanske att sluta köra med ”no homo”-skämt.

(från Nöjesguiden nr 2/2011)

Annika Flynner: Jag har egentligen ingenting att tillägga, förutom detta replikskifte mellan mig och min vän Berget igår kväll när jag var på middag hemma hos henne och hennes pojkvän:
- Visst känns det som att det känns mer troligt att den första öppet homosexuella rapstjärnan kommer vara en kvinna än att det kommer vara en man? sa jag.
- OH ja! sa hon. Har du hört Angel Haze?
- Nej?
(Hon sätter på en låt med den öppet lesbiska rapapren Angel Haze. Det låter svinbra.)
- Wow, det här låter svinbra!
- Jag vet!



Undrar hur mycket denna bild påverkade Lil Waynes hashtag-rap mellan 2007 och 2009...
#1 - - Berget:

fast Angel Haze e bi :)

#2 - - Jesper:

Undrar ibland om anledningen till att Jungle Brothers inte får det erkännande de förtjänar beror på ryktena om Africas sexualitet.

#3 - - Nicholas:

Ej hört talas om detta! Alltid tyckt att de framstått som väldigt hetero, men you never know. Älskar "Done by the forces of nature", kanske hiphopens mest underskattade skiva.

#4 - - petter417:

"den allt annat än homofobiske Kanye West"



Vad grundar du detta på? Räcker det att inte säga/göra öppet homofobiska grejer för att vara "allt annat än" homofobisk? Är det för att han köper andra (mer "mode"/vita) kläder än andra rappare?

Jag uppfattar Kanye som helt vanlig straight man. (inte för att straight alltid = homofobisk men du vet)



"Det kan finnas en förklarande kontext till att homofobin är utbredd inom hiphop – vissa rappare kommer från fattiga förhållanden och är underutbildade, andra värderar referenshumor högre än politisk korrekthet."



mannen ta inte detta fel men dehär resonemanget e fan rätt slappt, o då menar ja inte "slappt" som i "obrytt o fett". Asså såklart d finns massa komplexa samband mellan klass, utbildningsnivåer och homofobi men det är just KOMPLEXA samband. Jag säger inte att du inte fattar det, och de e därför ja kräver mer av dig än sånna här i-förbi-farten-formuleringar. Som du skriver nu så kopplar du samman homofobi med fattigdom och låg utbildning på ett summariskt och provocerande sätt... Som om det inte finns fattiga, outbildade bögar o flator som är älskade och respekterade av sina lika fattiga o outbildade vänner och familjer. Som om att vara medelklass skulle vara ett automatiskt vaccin mot homofobi (LOL)



Vilket du ju som sagt också vet, den bästa poängen i texten är att homofobin finns i "hela spannet". Men när du upprepar ditt resonemang om Alexis Weak från din recension så tänker jag fortfarande samma saker som jag kommenterade då, att du relaterar till AW på ett annat sätt än, varför inte since you brought him up, Ken Ring. (disclaimer: har inte läst hans twitter på länge MEN) Den här bilden av att AW bara använder homofobiska fraser i konstnärliga syften medans Ken är homofob "på riktigt" som du målar upp, jag ifrågasätter den. Alexis Weak och Ken Ring, Kanye West och säg, Waka Flocka, olika sorters maskuliniteter. Men ingen av dom är i sig mer eller mindre homofobisk. Som (du) sagt, hela spannet.



Men jag uppskattar att du #lyfterfrågan. Im not a hater Im a debater



#5 - - J:

"Inte någonstans är det okej att komma ut som bög eller flata, eller ens rappa om att man stöder HBT-kulturen. Det skulle vara ett karriärmässigt självmord. Till och med i ett land som Sverige."



Afasi och Frej från Maskinen klädde sig i drag och spelade på Pridefestivalen om jag inte minns fel. Och jag tvivlar på att Timbuktu, de forna Snook-medlemmarna, Petter, Max Peezay, Promoe mfl skulle bekänna sig till no homo-lägret. Det är väl snarare Kartellen och Ken Ring som håller ställningarna.



Kanye har pratat öppet om hur han gillar "gay people" och kramat om HBT-kulturen (nåja, delar av den). Även om det inte kommer fram i någon textrad så är hela världen medveten om Kanyes ställning i "frågan". Det verkar ju inte ha påverkat hans medieutrymme eller försäljning.



Om man ska utrota homofobin inom hiphopen (som att flytta berg med tankekraft) bör man inte koncentrera sig på att prata om - i sammanhanget - oskyldiga no homo-referenser utan snarare ägna sig åt Uncle Murda-rader som "these niggas deserve to die, like Omar's gay ass from The Wire."



I övrigt har du rätt i det mesta, det har hänt mycket sedan mitten av 90-talet. En fundering som slog mig häromdagen är att Young Money har spelat en stor roll i den här pågående debatten. Drake, Minaj, Wayne och Birdmans pözzar, tighta byxor, piercings etc.

#6 - - petter417:

"Afasi och Frej från Maskinen klädde sig i drag och spelade på Pridefestivalen om jag inte minns fel."



WOW



"Och jag tvivlar på att Timbuktu, de forna Snook-medlemmarna, Petter, Max Peezay, Promoe mfl skulle bekänna sig till no homo-lägret. Det är väl snarare Kartellen och Ken Ring som håller ställningarna."



Jag vet inte om det är värt att argumentera med dig eller om jag bara ska nöja mig med att konstatera att dedär va en av dom bästa illustratioerna på medelklassig arrogans och dumhet jag läst på länge. (sluta dra ner Max Peezay i skiten btw)

Men okej, t.ex. Petter. En av dom mesta "klassisk straight snubbe" Of All Time (OFALLTIME!!). SJÄLVKLART skulle han aldrig "bekänna sig till 'no homo'-lägret". Han är medelklass och känner till dom sociala koderna, han vet vad som inte passar sig att säga offentligt. I Sebbe från Kartellens sociala sammanhang är däremot "bög" helt OK att använda som diss, vilket det också är i Petters, på ett "hö hö ja e ju inte homofob EGENTLIGEN"-sätt, men Sebbe filtrerar helt enkelt inte bort sånt när han lägger sina verser. Kartellen använder "bög" just som diss, oftast för att feminisera snutar (det betyder inte nödvändigtvis ”du är en man som älskar och ligger med andra män” det betyder ”du är inte lika mycket MAN som jag är”). Är detta ett uttryck för en homofob o sexistisk maskulinitet? Självklart. Men vi lever i ett homofobiskt och sexistiskt samhälle yo. #helaspannet



Medelklassen försöker alltid dumpa homofobi, sexism, rasism osv på arbetarklassen för att framstå som ren god och bättre. Så jäääävla tröttsamt.



#7 - - Nicholas:

Petter!



"Som du skriver nu så kopplar du samman homofobi med fattigdom och låg utbildning på ett summariskt och provocerande sätt... Som om det inte finns fattiga, outbildade bögar o flator som är älskade och respekterade av sina lika fattiga o outbildade vänner och familjer. Som om att vara medelklass skulle vara ett automatiskt vaccin mot homofobi."



Alltså, såklart fattar jag att det är mer komplext, men man det finns en viss teckenbegränsning till de här Nöjesguidenkrönikorna och man kan inte utveckla allt hur mycket som helst. Jag tycker ändå att det är bättre att påpeka att det finns ett samband mellan ekonomisk nivå/utbildningsnivå och tolerans för HBTQ, än att inte påpeka det. Om den enda informationen om homosexualitet man får är från kyrkan, eller inte ens det utan från rykten på gatan, så är det klart att bögar kan framstå som UFO:n. Lägg därtill en machokultur där det, som du påpekar, handlar om att vara så mycket MAN som möjligt. Bögar ses då inte bara som annorlunda/konstiga utan även som mindre manliga/sämre.



Du kan ju kolla Ken Rings twitter. Han skriver inte att han vill skjuta bögar, men han gör sig lustig på homosexuellas beskostnad, skämtar om "fruktisar" och "fikusar". Inte så jävla sympatiskt. Alexis Weak gör inte det. Är det för att han är medelklass/kan sociala koder/är smart nog att inte yppa politiskt inkorrekta åsikter offentligt? Eller för att han helt enkelt inte har något problem med homosexualitet? Jag väljer att tro på det sistnämnda. Av den enkla anledningen att han inte har samma manlighetsideal som Ken Ring eller Waka Flocka Flame. För honom är det soft att prata om känslor, och inte bara soft, utan ett ideal i låttexter. Om någon skulle kalla honom bög så skulle han inte bli lika provocerad som om någon kallade en medlem i Kartellen för bög.



Att Kanye West är modeintresserad tycker jag man inte bara ska vifta bort. Är man på riktigt öppen för modevärlden så är man också öppen för en värld där homosexualitet inte ses som något konstigt och äckligt. Och Kanye är en öppen person, det speglas i hans kreativitet, hur han suger i sig influenser från alla möjliga håll, från musik och film och mode. Han är inte tyngd av ideal och konventioner på samma sätt som en rappare som hela tiden måste bevisa för kompisarna i ghettot att han är real. Han är medelklass. Inte för att alla som är medelklass är HBTQ-fans (långt ifrån såklart), men han är medelklass och det är en faktor i hur han kunnat bli den han är, ha den attityd han har.

#8 - - J:

Petter: Det jag ville få fram var att Nicholas påstående om att det skulle vara ett karriärmässigt självmord att "outa sin tolerans" inte stämmer helt. Jag menar att det inte är en sådan big deal (i Sverige). Jag tog Maskinen som exempel inte för att bevisa att medelklassen är finare, utan helt enkelt för att visa hur homotolerans nästan har blivit en icke-issue i hiphop-Sverige.



Om de rappare jag räknade upp råkar vara homofober, det kan vi bara spekulera i. Det kan till och med vara så att rappare i Sverige och medelklassiga P3-publik inte skulle tycka att det är soft om deras favoritartister bashar bögar på scen, Twitter etc.



Tråkigt nog går det att illustrera hela grejen med ett tankeexperiment: hur hade folk reagerat om Timbuktu började dra bögskämt? Så länge artisten är arbetarklass så kan man ignorera/klappa på huvudet och säga att "han/dom inte vet bättre".



Hursomhelst, kan du inte hålla med om att det är svårt att argumentera för att Ken Ring och Kartellen INTE skulle ha en dos homofobi i sig?



Syftet var inte att dra slutsatsen medelklass = liberal, tolerant, untouchable. Oh nej. Det är väl snarare inom medelklassen som homofobin är som starkast eftersom det är vanligare att man kommer i kontakt med folk som inte är hetero. I andra förhållanden finns de grupperna inte ens på kartan, man är bara "UFO:n" för att låna Nicholas uttryck.



#9 - - sassa:

hej guys.



ville bara påpeka en grej



"Afasi och Frej från Maskinen klädde sig i drag och spelade på Pridefestivalen om jag inte minns fel."



det är fars inte ödmjukhet!



homofobi har med maleness och göra, finns i hela spannet alltså hos all cis-män.