Jag skriver ju om klassisk musik för tidningen Opus, visste ni om det? I det nya numret, som precis kommit ut, har jag en L Å N G artikel om Schumann och Chopin, inte det vanliga meningslösa biografisnacket, utan ett sökande efter essensen i respektive tonsättares musik. De var ju ganska olika. Men ärligt talat gillar jag Chopin mer och mer. Han kommer aldrig att bli en hjälte för mig, men som skapare av sublim bruksmusik är han förmodligen oöverträffad.

http://www.opuspress.se/


Nya numret av Nöjesguiden måste ni också kolla upp. I ett unikt move beslutade man att låta hela tidningen ha ett kritiktema. Det är folkbildning, det är vackert. Jag tog givetvis tillfället i akt och skrev en essä om musikkritik, som går att läsa på hemsidan:
http://nojesguiden.se/artiklar/musikkritik-%E2%80%94sa-funkar-det

Jag skrev också en liten hyllningsartikel till Yelawolf och Jackie Chain. Två killar som är bra på att göra soundtrack till att köra bil på natten och vara deprimerad men inte visa det. Fast artikeln handlar mindre om det och mer om deras hudfärg:
http://nojesguiden.se/artiklar/hiphop-pa-lika-villkor

Apropå ovan nämnda rap-subgenre så får ni här som en bonus topp 3 låtar med den bästa gruppen inom denna stil, The Mob Figaz:
1. Money
2. Dopeman (me)
3. K.I.L.L.E.R.
#1 - - Max:

kul att kommentarfältet funkar igen. men...ehh vad var det för lista, alex schulman? seriöst?

#2 - - D:

Kul att NG skriver om bristen på bra kritik idag när de själva har dragit ner sina recensioner till ett par rader.

#3 - - Nicholas:

Aha, kommentarfältet har inte fungerat? Hur som helst, jag vill bara understryka att jag inte röstade på Alex Schulman. Och jag tror inte att en recensions längd är avgörande för hur bra kritiken är. Även om jag givetvis gärna hade skrivit tre gånger så långa recensioner som jag gör nu.

#4 - - Max:

ironiskt att linda skugge var med på listan också, antitesen till en kritiker

#5 - - D:

Naturligtvis är inte längden avgörande för om en recension är bra eller ej men det finns ändå någon form av kritisk punkt där det är svårt att hinna säga något alls för det helt enkelt finns för få tecken att hinna göra det på. Tycker nog Nöjesguiden har passerat den punkten vilket jag tycker bekräftas av att jag vanligtvis har stort utbyte av att läsa det du skriver om musik på annan plats medan dina, och de andras, recensioner i NG kan jag både ha och vara utan.

#6 - - Anonymous:

Var senaste numret av nöjesguiden folkbildande!? Nej, det tycker jag verkligen inte. Möjligtvis din text, den var ganska balanserad och ambitiös.

Reinholdzen Belfrage skrev roligt om musikkritikern. Sämst var Sandra Nelssons lååååånga text som kunde kortats ner ordentligt.

#7 - - Henrik:

Jackie Chain är Korean.