evert lundquist

Publicerat i: recension

Jag var på Moderna Museet igår och såg Evert Lundquist-utställningen. Fina tavlor. Jag gillade bland annat den här, "Flicka mot gul fond", den var som en replik till Lundquists egna "Kvinna vid mur" som kom många år tidigare. Muren där och det gula här tyckte jag framstod som psykologiska, kända objekt snarare än fysiska, konkreta saker. Vem har inte någon gång fallit på knä inför det stora gula? osv.

En intressant sak med Moderna Museet är att de är sjukt omoderna när det gäller en punkt: shoppen. De hade tryckt upp en affisch inför den här Evert Lundquist-satsningen, "Yxan" som visserligen var fin men lite väl dyster (dessutom var det bara en detalj tror jag, man missade mycket av den fina himlen). Det fanns en hel del klockrena målningar som säkert hade sålt hur mycket som helst om de hade tryckt upp affischer av dem ("Vågen" exempelvis), men de bara: nä, vi pallar inte. Så hade de aldrig resonerat på MoMA och Guggenheim. Ibland är Sverige ändå Sverige, om ni förstår vad jag menar.
#1 - - L:

Håller helt med! Trist att Sverige inte kan vara lite mer bjussigt och förstå vad folk vill ha. Man vill inte bara se en jättefin tavla, men vill faktiskt ha möjligheten att ta med den hem och ha den på väggen också. Hörde att man faktiskt kan köpa konsten på Liljevalchs vårsalong, det kanske borde vara en bra förebild. Om de gör så kan ju Moderna iaf trycka upp några simpla små affischer när de har en utställning.