I väntan på det stora blogginlägget om semikolon kommer här mina two cents on tvillingarna "en sorts" och "ett slags".

Såhär är det: i svenska finns fyra grammatiska genus, maskulinum, femininum, utrum och neutrum (jag kan inte skriva detta utan att i mitt huvud höra min latinlärare från gymnasiet ropa ut orden med emfas på varje "um"). Skillnaden mellan de tre första och neutrum är skillnaden mellan en & ett, den & det, ändelserna -n och -t osv. Ni är med? Bra.

Uttrycken "en sorts" och "ett slags" är identiska. En sorts maskerad. Ett slags rus. Jag antar att man använder båda för att stödja genuset för det ord, det substantiv, som beskrivs - det heter ju en sort (utrum) och ett slag (neutrum), perfekt, då väljer man helt enkelt det ord (sorts eller slags) som har samma genus som det ord man vill beskriva. Så gör alla, förmodligen utan att tänka på det. En slapp människa säger kanske "en slags hus" eller dylikt, men för att kunna sova på nätterna låter jag bli att tänka på dessa människor.

Men! Det finns inget som förbjuder att man använder "en sorts" till ett-ord, eller "ett slags" till en-ord. Och en stilist är medveten om detta och använder sig av detta. Jag älskar att se det. Exempelvis i gårdagens DN Kultur, där Kerstin Gezelius skriver att "Coco för Chanel" är "det slags film som kan förändra en ung flickas liv". Det slags film, isället för det bekväma och anonyma den sorts film! Lysande! Det skaver så vackert i språket. Det är en ovanlig nyans, en utsökt sådan. Som ett maffigt C 7 b9 b13-ackord, den typ av ackord som skiljer jazz från pop.

Förlåt, jag menade givetvis den sorts ackord.
#1 - - gustav:

haha underbart nördigt. jag skulle aldrig tänka på det där men älskar att någon annan gör det.

#2 - - rotve:

Har märkt en förtjusning hos vissa

element , sådana som vill framhäva sin grad av , eh, akademisk-het, att man gärna använder fel form. "Det var ett slags musik som strömmade ur hörlurarna". En sorts högdragen tjurighet nästan. Och man hoppas nog innerligen på att någon skall försöka rätta en, så kan man berätta att det minsann är helt korrekt att säga..

#3 - - rotve:

fel form = "fel" form.

#4 - - Pondexter:

Haha, jag har tänkt på det också, speciellt nu i veckorna. När det förekommer exempelvis "ett slags filmgenre som..." eller whatever och man är seg i hjärnan och stannar upp i texten, då får man flippa the script och tänka: "en filmgenre av ett slag som...". Och det är, som du säger, faktiskt ganska njutbart när det förekommer. Det har en uppiggande effekt! Men - det känns ju inte som att man kommer undan med det någon annanstans än just i en lång Kerstin Gezelius-text eller the likes. Hamnar man bara aningen mer åt talspråksland, i en krönika eller så, blir det bara tillgjort och konstigt.

#5 - - Nicholas:

Tillgjort och konstigt - fast coolt. Motsatsen till naturligt, rakt talspråk. En medveten estetik. I loves it.