Igår snodde jag med mig DI Weekend när jag gick från jobbet. Och vad såg jag om inte ett uppslag där Gradus ad Parnassum listar årtiondets bästa skivor, låtar, filmer och tv-serier!

LÅTARNA: kul att J Dilla kom med ("Nothing like this", ingen av mina favvisar iofs), och lite otippat räknades även Ariel Pinks "For kate I wait" (topplåt iofs) med bland decenniets 25 bästa låtar. Robyn & Kleerup kom etta. Jorå, bra låt. Kylie Minogues "Can't get you out of my head" kom tvåa och visst, den har något, men jag tillhör inte de som tycker att den är ett mästerverk. Att The Hives är med på den här listan är den största bristen. Att Britney Spears "Toxic" är med på topp tio är också lite väl generöst.

SKIVORNA: inte helt oväntat kom Jay-Z:s "The Blueprint" etta. De stora överraskningarna på listan var Ghostface Killahs "Fishscale" (ja!) och Ushers "Confessions" (va?). Lambchops "Is a woman" är med vilket är trevligt. En sommar i början av 2000-talet lyssnade jag väldigt mycket på den skivan. Att Gradis har med Coldplays "A rush of blood to the head" på sin lista kan jag väl leva med ("In my place" eller vad den skivans förstasingel nu hette var inte så dum faktiskt), men att Kents "Vapen & ammunition" är på sjätte plats - framför både Burial, Håkan Hellström, Panda Bear, Sade, LCD Soundsystem, The Knife och The Strokes debutalbum känns ganska bisarrt.

FILMERNA: lite otippat kom "Fjärilen i glaskupan" på förstaplats. Men den är i och för sig väldigt bra, väldigt mycket "film"-film, och sånt är jag ju svag för. "Mitt hjärta förlorade slag" kom på nionde plats vilket jag tyckte var extremt soft. Såväl Miyazaki som Sofia Coppola som Noah Baumbach finns med, vilket är helt på sin plats, men hur kunde han ha med Lukas Moodyssons "Tillsammans" och Malmöporren "Maggie vaknar på balkongen"? När det gjorts svenska filmer som "Med kameran som tröst", "Farväl Falkenberg", "Darling" och "De ofrivilliga"? Obegripligt.

TV-SERIERNA: Det här var kul, för jag har de senaste månaderna funderat på min egen topplista över decenniets bästa tv-serier. Jag har tänkt på en topp fem - The Wire, Sopranos, 30 Rock, The Office och Mad Men i en ständigt ombytlig ordning - men problemet är att jag ju måste få med Curb your enthusiasm. Sorry, men topp sex är inget format som jag gör listor i, I just don't roll like that. Jag har lekt med tanken på en topp TIO men det vore att ta sig vatten över huvudet, för det är så mycket som jag inte har sett. Å andra sidan, har jag tänkt, skulle jag kunna ha med Extras och svenska Lasermannen på en sån lista... finns det verkligen inga fler? Freaks and geeks är ju bättre än samtliga av dessa, men den kom ju 1999?

Well, Jan Gradvall har följande grejer på sin lista:
1. The Wire
2. Sopranos
3. Mad men
5. The Office (UK)
6. 30 Rock
7. Simma lugnt, Larry
10. Lasermannen
20. Freaks and geeks - med fotnoten "hade amerikansk premiär 1999, men svensk premiär 2000".

Ha! På fjärde plats hade han Vita huset, en serie som jag gillar men sett alldeles för lite av. Men om jag ser alla avsnitt av den, och alla avsnitt av "Arrested development", så kan jag göra en topp tio med gott samvete.

#1 - - Lasse Åberg:

Var det inte du som tyckte att Freaks and Geeks bara var ganska bra? Är den helt plötsligt bättre än The Wire nu?

#2 - - Tatti:

Kan nog skriva under på alla serier med tillägget Deadwood.

#3 - - Henrik:

"Simma lugnt, Larry" måste vara den sämsta svenska översättningen nånsin. Och vad skulle det vara för fel med att ha Usher på skivlistan förresten?

#4 - - Nicholas:

Usher är ju en SINGELartist. "Confessions" har "Yeah" men är väl ingen helgjuten platta? Och varför ha med honom men inte R. Kelly eller D'Angelo?



Har jag sagt att Freaks and geeks bara var ganska bra? Shame on me. Det måste ha varit innan jag sett samtliga avsnitt.

#5 - - Max:

"Kylie Minogues "Can't get you out of my head" kom tvåa...Britney Spears "Toxic" är med på topp tio"



- varför läser man ens en sån människas lista?

#6 - - Kristofer:

Kylie kan nog med gott samvete vara på topptio. Toxic är en skitlåt. Men den stora chocken i den där texten var ju att han skrev att Timbaland och Neptunes peakade kreativt 2007, vilket är helt wack.



I övrigt hade han Gladiator som 2000-talets näst bästa film. Your honor, case closed.

#7 - - Nicholas:

Ja det DÄR var konstigt, att han skrev att både Timbaland, The Neptunes och Kanye West peakade runt 2007! Timbaland peakade 2001, The Neptunes 2002 och Kanye... typ 2008.



Gladiator har jag inte sett, men den kanske är bra? Episk, maffig, spännande, medryckande, välgjord? Dramatisk, psykologisk, fadersmord? Bra skådespelare? En fest för ögat? Jag vete fan. Men jag gillar inte Russell Crowe, inte alls, så jag kommer nog aldrig att se den.

#8 - - CM:

håller med max. trams.

#9 - - Jan Gradvall:

Hej haters! ;-) Bara ett förtydligande. Jag har aldrig skrivit att Timbaland etc peakade KREATIVT 2007. I passagen i krönikan, som handlar om hur deras sound dominerat 00-talet, skriver jag att de peakade 2007. Det är en jävla skillnad. Timbaland och Neptunes var som störst 2007, dvs nådde sin peak. Året efter, när de rekryterades av Madonna, blev det uppenbart att de hade sin mest inflytelserika period bakom sig. Men 2007 gjorde Timbaland Promiscious åt Nelly Furtado och SexyBack åt Justin Timberlake. Och Pharrell var samma år på omslaget överallt, samarbetade med The Hives. Glöm inte heller att han så sent som i november 2006 producerade ett helt lysande album åt The Clipse. Och apropå Usher. Från det albumet plockades även Confessions Part 11 (hans bästa låt någonsin) och den nästan lika fantastiska Burn. Ett tag hade Usher tre låtar från det albumet på Top 5 på singellistan i USA. Minns jag rätt hade inte det hänt sen Beatles.

#10 - - Nicholas:

"Promiscuous" kom 2006, liksom Justin Timberlake-skivan. Timbaland var i högform det året, men bara för att han samarbetade med producenten Danja, ett samarbete som tyvärr upphörde 2007 och Timbaland började göra trista beats igen. Ungefär som John Travolta efter "Pulp Fiction". (Danja har dock fortsatt göra bra låtar, för bland andra T.I., Britney Spears, Mariah Carey och Ciara.) Visst är Clipse-skivan från 2006 fantastisk, men till skillnad från när deras förra Neptunes-producerade album "Lord willin" släpptes (2002) var "Hell hath no fury" det årets ENDA intressanta Neptunes-produktion.



Usher-tips: hans nya singel, den självbiografiska skilsmässosoulballaden "Papers". Fantastiskt beat som han snott från en Gorilla Zoe-låt från i våras.