Digfis svar på Maciej Zaremba är tillbaka med en ny mastadontartikel, den här gången handlar det om en introduktion till den klassiska musiken: http://www.digfi.com/default.aspx?id=12118 Kolla in! Blev rätt bra faktiskt. I tillgänglighetens namn har jag nöjt mig med tio gubbar med ett skivtips var (en actual skiva, inte bara ett anonymt opusnummer).

Digfi gjorde helt rätt i att inte visa något av skivomslagen - det enda som är mer osexigt än titlarna på klassiska kompositioner ("Stråkkvartett opus 96 nr 3", oh baby!) är ju skivomslagen. Man tänker ju att Naxos med sin lågbudgetestetik à la Coop X-Tra har fula omslag, men de är faktiskt helt okej om man tänker på alla fula omslag det finns - fånigt leende stråktrios med grå fond som i ett skolfoto, stentrista gamla porträtt av tonsättaren i fråga, eller schmalzy hötorgskonst som vill understryka det ljuva och finstämda med musiken. Varför finns det ingen i branschen som har vett att förstå betydelsen av smart design och kreativ fräschör?

I dagens DN fanns det en stor artikel av Martin Nyström om en musikprofessor som är orolig för den klassiska musikens framtid. Jag tror att det skulle finnas mindre anledning för oro om skivbolagen bara sålde de klassiska skivorna på samma sätt som de säljer alla andra skivor - med snygga omslag, aggressiv marknadsföring och medieträning för artisterna. Det är inte så att jag önskar att Takacs Quartet ska bete sig som Westlife. Men om skivförsäljningen av klassisk musik går dåligt så tycker jag att skivbolagen får göra något åt det, publiken kommer liksom inte att komma av sig själv.
#1 - - Tatti:

Helt underbar genomgång, tack.

#2 - - Nicholas:

Snällt sagt, tack!

#3 - - Birdseed:

Kanske dags att återlansera <a href="http://www.westminstergold.com/">Westminster Gold-serien</a> med klassiker som <a href="http://www.westminstergold.com/WGS-8126a.jpg">den här</a>?

#4 - - Henrik:

Jag laddade faktiskt ner flera av skivorna du rekomenderar för ett par veckor sen efter att ha gjort nätresearch angående bästa versionerna, så du verkar on point. Helt sanslöst tråkiga omslag dock, No Limit estetik är ju åtminstonde rolig.



Fast jag gillar Birdseeds länk, speciellt George Gershwin skivan med en snubbe som dealar franska kort.

#5 - - Alfred:

Ett innerligt tack, fantastisk artikel. Du är väldigt bra.

#6 - - Andy:

Bra men låång som sagt (hade uppskattat om du hade delat upp i 10 delar, det hade blivit en bra följetong), sparar i bokmärke för att läsa senare.