I lördags hade SVT lite otippat en stand up comedy-kväll. Eller kanske inte så otippat egentligen, SVT har en del smuts att tvätta från sina händer efter alla år av "Släng dig i brunnen" som finns kvar i det kollektiva medvetandet. De visade "The Aristocrats" som är en tråkig film, jag såg den när den gick på bio. De visade inte "Jerry Seinfeld: Comedian" vilket de borde ha gjort. Men framförallt visade en asbra show med Chris Rock från i år. Det är inte ens lönt att jag försöker återge det, men det var fett kul. Jag kan inte förklara varför Chris Rock är så rolig. Det handlar om mer än bara skämten, jag menar hans halvpipiga röst spelar ganska stor roll, och det där leendet också. Fast det är ju skämten som är det viktiga - "the NAACP has declared that the word nigger is dead, they held a funeral. Well, today is Easter!". Dr Dre-wigger-skämten var också skitbra. Sen sa han en del halvobekväma saker, men det var bra, det hade varit katastrofalt bull om han bara hade sagt massa fina saker om Barack Obama hela tiden. Lite inkvoterad dumhet har aldrig (eller sällan) skadat humorn, och man ser hur det lyser i hans ögon när han får in några grava genus- OCH rasfördomar i bara några få ord - han ler, och sen säger han, "yeah, I said it!". Det hände flera gånger. Att provocera och balansera på tunna gränser är nog en förutsättning för att ståupp ska bli spännande och bra. För övrigt: fatta att han är 43 år?! Han ser fett mycket yngre ut. För övrigt 2: SVT översatte Flavor Flav som "Flavor Flame". Gång på gång på gång. Ändå kul. Älskar public service-stiffheten.

När jag var liten var "CB4" med Chris Rock det roligaste som fanns. Men jag skulle inte våga se den idag. Jag minns typ två saker från den filmen: 1) Chris Rock ser på Ice Cubes "It was a good day"-video på MTV och säger till sin tjej som undrar varför han noddar så mycket, "I like the music, I like what it stands for" (say what?). Och 2) att en typecastad ghetto-femme fatale rättar till sin minimala klänning och säger "niggas like that ain't got no brains anyhow" med en rolig satsmelodi. Men hur som helst, man kanske skulle ta och kolla upp de shower han gjort som getts ut i filmform... alltså hans motsvarigheter till "Delirious" och "Raw". Någon som sett dem? Är de något att ha?
#1 - - CM:

vadå "(say what)"? han går upp, käkar en bra frukost, lirar basket och vinner, messar en tjej han gillat sen högstadiet, kollar mtv raps, spelar tärning och vinner, scorar tjej, super, spyr inte, käkar burgare, kör hem. alla kan relatera till och gilla det. det enda konstiga är att han är glad över att han slipper skjuta nån och att ingen han känner dör, något som somliga tar för givet varje gång de vaknar. resten är allmängiltigt och erkänt bra för alla utom mormoner.

snälla, var inte så efterblivet pk att du letar efter provokationer där de inte finns.

#2 - - D.D.:

Kolla upp hans talkshow "Chris Rock show" som gick i tre säsonger 1997-2000. Den var bra, och hade bland andra Louis CK som en av manusförfattarna.

#3 - - Anonym:

Tycker att Chris Rock lyckas sådär med provovcerandet och balanserandet i "Kill the messenger", när han ska prata genus blir han bara misogyn och cynisk i en halvtimme. Och dessa eviga upprepningar...

#4 - - Nicholas:

CM, jag försöker inte vara PK. Tyckte bara att det var en rolig kommentar, "I like what it stands for". Det är liksom att pressa fram lite väl mycket budskap ur en (visserligen FANTASTISK) låt som bara handlar om att softa. Eller jag kanske har fel? Ice Cube är ju inte den som inte tycker om budskap.



Upprepningar ser jag inget negativt med i sig, det är en konst att veta vad man ska upprepa och när. På det sättet har komedi en likhet med musik.



Läste för övrigt Johan Cronemans genomgång av SVT:s humorkväll. Han hade en viss poäng med att de faktiskt är ganska anmärkningsvärt att de bara visade manliga komiker. Fast i sin lista över kvinnliga ståuppare som borde varit mer nämnde Cronis aldrig Sarah Silverman, som ju vore det mest givna namnet, eller?

#5 - - Anonym:

Fast JC gjorde ju faktiskt en poäng i att INTE välja de mest kända kvinnliga ståupparna

#6 - - CM:

jag kan ha överreagerat. var inte nykter vid tillfället.

#7 - - Anonym:

"Fast JC gjorde ju faktiskt en poäng i att INTE välja de mest kända kvinnliga ståupparna"



Eller så kände inte JC till några grymma kvinnliga stand up-komiker och därför fick han ge sig ut och söka lite på nätet och missade då de bästa namnen.

#8 - - Henrik:

Jag fattar inte vad folk ser i Sarah Silverman. Hon är helt hysteriskt överskattad.

#9 - - Karin:

Sarah Silverman suger, väldigt överskattad komiker. Chris Rock show som visades i lördags var väldigt bra och väldigt rolig! Håller med dig Nic om att Aristocrats inte är bra, jävligt tråkig faktiskt.

Bill Hicks är (var) dock i mitt tycke den bäste komikern! Synd att han dog i sådan ung ålder.

#10 - - Max:

Today was a good day handlar väl inte bara om att softa? Är den inte ett verk i stil med "en dag i Ivan Denisovitjs liv", typ, en dag utan att behöva skjuta en nigger är en bra dag, för så dåligt är det ställt.



Sen är det ju klart att Ice Cubes dag i den låten är jävligt soft i jämförelese med det mesta.

#11 - - Max:

Förresten, tycker ni att Cronemans indignation kändes äkta? En sak hade varit om han lackade på att några särskilda kvinnliga komiker han gillade inte var med, men att gå ut på youtube och börja leta...

#12 - - gustav:

mimaren var rolig i aristocrats. men mest som koncept. sen stängde jag av och sket i resten.



jag supportar för övrigt inställningen att today was a good day bara är softarlåt. inte behöva skjuta nån... "didnt even have to use my AK" är en ironiskämtrad i mina öron, i stil med "shotgunbullets are bad for ya health".

#13 - - Nicholas:

Bra poäng Max! Tyckte det kändes som att han bestämt sig för att bli upprörd och liksom kramade ur den känslan till sista droppen. Som om det inte var en krönika han skrev, utan en ledare.

#14 - - Kristoffer:

Jag tycker att alla HBO-specials med Chris Rock håller ungefär samma standard. kanske är "never scared" från 2004 där han snackar om att han "loves hip hop- tired of defending it" - i relation till Lil Jon - är lite svagare än "Bigger and blacker", som iofs sopar det mesta från bordet. Hans första special "Bring the Pain" är sevärd också. Alltså shit, om du inte sett dem är du ju in for a lot of PHUN.

#15 - - Black Power:

Var det Chris Rock som fick leda Oscarsgalan ett år? - Gjorde bejublad entré till pukor och trumpeter, stannade upp på scenen, blickade ut över den galaklädda, juvelbehängda lyckligt utvalda publiken och yttrade: "Wow! This is just like a meeting with the Ku Klux Klan!"

#16 - - Nicholas:

Tror det var "wow, look at the million white man march!".

#17 - - Max:

Måste säga att jag tycker CMs första kommentar var både jävligt rolig och jävligt överraskande, framförallt anklagelsen om att Flynner skulle vara den som "letar efter provokationer där de inte finns."

#18 - - Totte:

Max - neej, jag tycker CM ofta överreagerar, och flera gånger har han skyllt på att han väl inte var nykter...okej, bara man är full får man vara taskig...

#19 - - simon:

måste instämma i hyllningskören till CM, fantastiskt roliga kommentarer.