image240
James Stewart möter ödmjukt Abraham Lincoln-statyns blick

Vad gjorde ni i lördags? Jag och Håkan stannade inne, drack Trocadero och såg på Frank Capras "Mr Smith goes to Washington". Om någon skulle anklaga mig för att leva som en åttaåring vet jag inte vad jag skulle säga till mitt försvar. Hur som helst, det var en skitbra film. Sån total patriotism-porr, den amerikanska konstitutionen var heligare än bibeln, Capitol Hill var en vackrare byggnad än Peterskyrkan, en sån film hade bara kunnat göras av en sicilienare som emigrerade till USA under 1900-talets första år och älskade det nya landet mer än sitt eget liv. Frank Capra gjorde två typer av filmer: krigspropaganda och feelgoodfilmer som försvarar kärnfamiljen, och i "Mr Smith goes to Washington" sammanföll de nästan. Jag älskar James Stewart, det är så svårt att inte göra det, han ser så snäll ut samtidigt som han är stilig och manlig. Men mest imponerade kanske Claude Rains, skådespelar-wise alltså. Där snackar vi stil. Kände inte egen honom först, han hade håret färgat senator-vitt, men han körde hela tiden med sitt klassiska ansiktsuttryck (blundar allvarligt och ser sträng och mild ut på samma gång) som man känner igen från "Casablanca" och "Notorious!".

Det är två personer som måste sett den här filmen ett antal gånger: dels Aaron Sorkin, vars "Vita Huset" är en direkt fortsättning på den här hejdlösa romantiseringen av amerikansk politik (filmens dramatiska crescendo är en 23 timmar lång filibuster!). Och dels Barack Obama. He he, kanske inte, men ärligt talat påminner han skitmycket om James Stewarts Mr Smith: ung, smal, stilig, retoriskt begåvad och gränslöst idealistisk.

Annars? Häromdagen var jag på en kvadrupel konsert med Malmö Symfoniorkester. Klarinettisten Martin Fröst var special guest, ung och hunkig, en posterboy för klassisk musik vars lite irriterande anti-stiffa manér fick honom att framstå som en klarinettvärldens Bob Hansson. Men det gjorde inte så mycket för han spelade faktiskt helt otroligt bra. Dels framförde de ett nyskrivet verk av Sven-David Sandström som inspirerats av Gunnar Ekelöfs "Mölna elegi"  - det hade varit riktigt bra om inte texten funnits med i partituret och Martin Fröst reciterat på ett osedvanligt kefft teatraliskt sätt. Dels en klarinettkonsert av von Weber, tidig 1800-tal, tysk romantik, molligt och vackert. Och så ramades allt in av två feta verk av Prokofjev - den "klassiska" symfonin (riktigt bra! Men han lite weird att han 1917, mitt under brinnande revolution, bestämde sig för att komponera en avslappnad och angenäm Haydn-hyllning...) och en "Skytisk svit" som var bombastisk och rytmisk, ett ryskt slag i magen.

Annars har jag lyssnat mycket på Stan Getz tidiga kvartetter och spelat mycket Final Fantasy VII. Älskar min lägenhet. I tried to live in the real world instead of a shell, but I was bored before I even began.
#1 - - matti alkberg:

"en klarinettvärldens Bob Hansson"

Hahahaha hohoho hihihihi. Fan vad jobbigt. Tur att han var bra.

#2 - - jeps:

Men för helvete jag blir bara mer och mer förvirrad..är det en kvinna vid namn Annika som skriver eller en namn vid namn Sebastian Annika som skriver eller både och...will someone shed some light on this matter once and for all!!

#3 - - Viita:

Annika Flynner är en pseudonym som tidningen pop använde sig av en gång i tiden eftersom de inte hade några kvinnor som skrev för dem. Nicholas Ringskog Ferrada-Noli skriver nu blogg under densamma.

Yeah, I am the party-pooper.

#4 - - va!??:

men vadå är han finook? "Jag älskar James Stewart, det är så svårt att inte göra det, han ser så snäll ut samtidigt som han är stilig och manlig"

#5 - - Anonym:

1. Finook

Derived from "finocchio" or fennel, a derogatory term for homsexual or gay, i.e., people that wiseguys feel nervous around.

Can also be spelled Fanook.

Mario is a fudge packing finook.

Vito Spatafore, played by Joe Gannascoli, on the Sopranos is called a finook by the rest of the mob.

#6 - - Nicholas:

Hihi. Finocchio!

#7 - - Max:

Jag diggar Phil Leotardos kommentar om Vito Spatafores unge: "I guess the turd doesn't fall far from the faggotts ass"

#8 - - Bongo:

Allvarligt, kan du inte skriva något om Colin Nutleys nya kalkonfilm Angel? Kolla in trailerns oslagbara "rock"-scener. Kanske är det att sparka på någon som ligger, men det känns som att du skulle kunna skriva något oslagbart kul om den.

#9 - - Lillsven:

Låter som en fin film. Hoppas bara den är bättre "Vertigo", för det var banne mig en överskattad jävel.

#10 - - Nicholas:

Colin Nutley? Shit, orkar inte ens bli upprörd. Men det har givetvis stort underhållningsvärde, att Rolf Lassgård spelar rockstjärnan "Rick".

Att säga att Vertigo är en dålig film är som att säga att Kind of blue är en dålig skiva. Att den är uttjatad betyder inte att den är överskattad.