image239
Pierre Bonnard, Nu de dos à la toilette, min favorit på Centre Pompidou.

Jag har haft en lyxig långhelg (torsdag-måndag) i Paris. Fråga inte hur jag hade råd, för det hade jag typ inte, och nu är jag rejält pank, men det var det värt. Jag älskar Paris. Jag bodde där för fem år sen och har saknat staden sedan dess; sentimental som jag är gick jag tillbaka till en massa ställen som jag hängde på då för att se hur de var nu. Biograferna Action Gitanes i latinkvarteren visar fortfarande amerikansk kvalitetsfilm från 40- och 50-talet, crêpesmannen vid Luxembourgparken står kvar på samma ställe, Les Etages har blivit rejält sunkigt och deppigt, Favela Chic har bytt klientel från festande svenskar till franska middagsgäster, Musée d'Orsay och Centre Pompidou är fortfarande feta, och falafeln i Marais slår Malmös (för att inte tala om Stockholms) med hästlängder. Men framförallt: det är fortfarande så vackert överallt, det biter fortfarande på en. Åh, om man ändå kunde bo där (fast inte i en förort, aldrig i livet). Jag gick till UNESCO för att, jag vet inte, försöka ta reda på om de har något behov av kulturspecialiserade jurister. Men det var givetvis en hårdbevakad FN-byggnad som inte kunde erbjuda mig något annat än en guidad tur på engelska en gång i veckan - på onsdag. Jag gick till Svenska Kulturhuset i samma ärende, men jag gick dit på en måndag och det var den enda dagen i veckan de hade stängt! Surt... kände mig rätt dum som inte kollat upp det i förväg. Inte för att de hade erbjudit mig jobb på stående fot, men ändå. Jag gick till bokvaruhuset Gibert Joseph istället och tröstköpte Baudelaires "Les fleurs du mal" och Rimbauds "Illuminations". Jag kanske kan översätta några dikter i sommar när jag sitter hemma i Malmö och trånar efter la patrie. Är inte det ett ganska bra sätt att bli bättre på franska?

PS Topp 4 Edith Piaf-låtar (det hör inte hit alls egentligen, men när ska jag annars få tillfälle?)
1. La foule
2. Dans ma rue
3. Milord
4. Non, je ne regrette rien
#1 - - Jonas:

Alltså, tack för en fin blogg yada yada, men språkpolisen i mig undrar hur det står till med franskan? Det ska ju inte vara nåt cirkumflex där i rubriken, utan en akut accent.
För övrigt har du precis förvärrat min egen Parisabstinens. Åh, Action Gitanes...

#2 - - matti alkberg:

Topp 4 Edith Piaf-låtar
Inte varje dag må jag säga. Jag håller typ med också, om listan alltså. Paris har jag bara sett på vykort.

#3 - - Nicholas:

Shit förlåt, été ska det vara förstås! Pinsamt. Jag borde kanske repetera Chouette-böckerna från högstadiet innan jag ger mig på Baudelaire... snyft.

#4 - - CM:

tror dessutom att être böjs med avoir - j'ai été hade nog baudelaire sagt.

#5 - - Jonas:

Ja, CM har rätt. Man kan fråga sig hur det står till med min franska.

#6 - - Petter:

Jo, avoir är det som gäller. Och det kan jag bara för att jag i detta nu läser språket i Paris. Om några månader lär jag själv få fråga mig hur det står till med min franska.

Det känns lite pinsamt att jag knappt lyssnat på Edith Piaf. Det ska återställas. Dock har jag kommit in på Françoise Hardy här nere. Hon verkade vara så cool och snygg! Så jag köpte en skiva, och mycket av musiken är rent drömsk. Tu la connais, Nicholas?

#7 - - Nicholas:

Ja. Älskar henne. Köp skivan La Question om du hittar den, den är underbar.

Alltså om ni bara visste hur dåligt jag mår för det här med être och avoir. Jag har byggt upp hela min personlighet på att älska grammatik. Nu känner jag mig som en charlatan.

#8 - - caroline:

Alltså Nicholas, jag är chockad och skäms å vår familjs vägnar. Stava fel så där? Jag förstår inte...

PS Milord är min bästa-Den är så
härligt rivig. (vuxen)

#9 - - Sus:

Alltså: om man använder versaler, som i din rubrik, så ska det väl inte ALLS vara några accenter,varken aigus, grava eller circonflex?

"Non je ne regrette rien" tycker jag ska vara nr 1.

#10 - - Sus:

Nej förlåt, jag hade fel: på Le Mondes hemsida skriver de "RÉSULTATS" och "ÉDITION ABONNÉ".Tar tillbaka förra inläggaet!

(Vidhåller dock ettan på Piaflistan!)

#11 - - Jeps:

Jesus.. loggar in på din blogg efter typ en vecka.. ett ynka inlägg och inget om hip hop eller nått elakt roligt..paris resa eller inte andres lokko är fan mer produktiv

#12 - - Woody:

Jeps: ja, och Carl Bildt.