image222
Jay Dee (aka J Dilla)

J.D. Salinger älskar excentriker (kanske älskar han dem lite för mycket). I novellen Zooey från 1957 är titelpersonen och hans mor excentriska bl.a. genom att röka oavbrutet i badrummet (han ligger i badkaret, hon pratar med honom från andra sidan duschdraperiet) och att ha en fräck och avslappnad jargong befriad från mor-son-artighet.


Jag är också excentrisk på mitt sätt. Jag har aldrig rökt ett bloss i hela mitt liv. Vänta nu, säger läsaren, är inte detta snarare ganska präktigt? Nej, säger jag. En präktig person är en person som har rökt några gånger i tonåren, som slutat eftersom han/hon vet att det är skadligt, men som, om han/hon har en avslappnad inställning till livet, ändå "feströker" någon gång på fyllan (detta är en annan nivå av präktighet; meta-präktighet kan man nästan kalla den). Whereas I, den excentriska personen, inte vet vad en cigarett är. Inte vet hur den smakar. Inte vet hur det fungerar, hur man bär sig åt för att genomföra ett halsbloss. Cigaretter är för mig mystiska och underliga, och rätt lustiga. Men de finns inte i min värld. Jag är knäpp, jag vet. (Och drar mig uppenbarligen inte för att kokettera med det.)


När jag läser Zooey och tänker på hur mycket J.D. Salinger romantiserar rökandet, verkligen gör det till en cool bohemisk grej, tänker jag att det här är kanske något som litteraturvetaren Andres Lokko läste i sin ungdom, något som bidrog till att han fick sin stenhårda hållning angående att röka: det är coolt, det är coolt, det är coolt. Liksom en vuxenvärldens bekräftelse på vad David Bowie och andra barndomsidoler fick honom att börja med. Sen funderar jag över hur mycket ens livslängd förkortas av att man röker. Jag vänder mig till min bästa vän, min stenålders monofona mobiltelefon med inbyggd miniräknare. Jag har en tes - is it worth it? Let me work it.


Säg att varje cigarett man röker förkortar ens livslängd med en timme. Kan detta vara rimligt? Säg att en rökare röker ett paket om dagen i genomsnitt, alltså tio cigaretter. På ett år blir det 10 x 365 = 3650 cigaretter. Över 40 år blir det 146 000 cigaretter. Okej. 146 000 timmar alltså, right? Om man gör om timmarna till dagar blir det 146 000 / 24 = 6083,33 dagar. Och om man gör om dessa till år? 6083,33 / 365 = 16,66 år, alltså 16 år och åtta månader. Det verkar väl inte helt orimligt? Säg att en rökare föds på samma dag som jag. Jag blir 92 år gammal men rökaren blir bara 76. Jodå. Jodå.


Förlåt, jag inser nu att det här faktiskt VAR extremt präktigt (plus nördigt, med hela den här matematikgrejen, och präktigt + datanördigt = Riktigt Jävla Kefft). Men det handlar inte om att sälja in en kristen livsstil. Det handlar inte ens om att vara snål och spara pengar, vilket vissa av er som känner mig kanske tror. Det handlar bara om något så enkelt som dödsångest. Jag räknar timmarna. Don't you?

#1 - - koff:

Men nu har ju allas vår gullunge slutat att röka. Det var tydligen en stor händelse i västra London. Kommer han bli 81 år gammal innan den sista all nightern hinner stänga nu matematikern?

#2 - - B:

Jag tror en timme per cigg är lite at ta i.

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0999/is_7226_320/ai_59018053

Dom har kommit fram till att det är närmare 11 minuter st och totalt ca 6,5 år.
Nu kanske det inte spelar så stor roll om det är 16 eller 6 år som man förlorar, poängen är ju att lever kortare vilket borde vara en rätt så bra anledning till att inte röka...

Men om vi antar att det tar typ 11 min att röka en cigg så blir det ju lite annorlunda. Man kan resonera att man byter 11 min av att se ball ut när man är ung med 11 min av att vara gammal... Man får prioritera lite.

#3 - - Nicholas:

Fast om man väljer bort att vara ball när man är ung --> färre kompisar och kraftigt decimerad framgång hos det andra könet --> mer ensamhet och bitterhet --> mer ångest och självrannsakan --> rikare själsliv --> större behov av och förståelse för litteratur, musik och film --> massor av saker att fylla sin tid med när man är pensionär. Hm. Nä, det är ändå inte en bra deal. Fan.

#4 - - Isabel:

haha, vilka cigaretter tar elva minuter att röka? är man långsam och riktigt cool kanske det tar fem, inte mer.

#5 - - Stefan Nilsson:

Jag skulle rösta på ett parti som hade en illegalisering av cigaretter i sitt partiprogram. Eller, bara om resten av programmet var schysst också. Vill ju inte bli KDS:are helt plötsligt.

Nu köpte jag "Franny & Zooey" och den där "Nine stories". Har aldrig läst dem men tänkt göra det i typ 5 år. Får se till att läsa dem också, inte bara lägga dem på hyllan bland de 40 andra böckerna jag inte läst.

#6 - - Henrik (Ickerökare):

Grejen med rökning är ju att det objektivt sett är jävligt tufft.
Att få knulla mer slår alltid ut några extra år som gamalt russin.

#7 - - matti alkberg:

det är 20 cigg i ett paket.

#8 - - Caroline:

Fint skrivet ochintressant. Det känns för jävla pissgt att vara liksom svensson-rökare nu. Åh töntigt! Bli rund om fötterna och vilja ta sig en cigg. Brrr.

#9 - - Stefan Nilsson:

Ja, hade jag varit singel hade jag nog börjat röka lite för att få brudar. Men å andra sidan vill man ju inte vara tillsammans med en rökare - det är ju som att kyssa ett ruttet kärnkraftverk! ÖRK!

För några år sedan bestämde jag mig för att röka en gång per år, ofta på någon festival. Det gick bra ett par år, men sen efter om man inte rökt på ett tag är ju cigaretter himla äckligt. Förra året var jag dock på en festival i Skottland och fick himla besvärlig hösnuva som jag försökte få bort med alla möjliga metoder (tabletterna mina funkade inte). Av kaffemilkshakes, sprit och cigg så funkade röken bäst. Konstigt nog.

#10 - - Nicholas:

Stefan - detta är verkligen inte menat att låta aggressivt på något sätt - men varför startar du inte en egen blogg? Du verkar ha ett sånt behov av att sharea hela tiden.

#11 - - Stefan Nilsson:

Vem skulle vilja läsa en blogg om Stefan Nilssons liv och leverne! Nej, men tack för idén.

#12 - - ebba:

Om man ska gå vidare på Henriks spår här: Dessutom förlänger det kanske rentav livet att ha mer sex? Man får bättre kondition, bättre immunförsvar och blir allmänt gladare.

#13 - - Isabel:

...och eftersom rökare i allmänhet bara ligger med andra rökare kommer man ju tajma sin död rätt bra med den man väljer att leva livet med ändå. om man nu ska köpa det där om -6 år. kan ju lika gärna bli -42 år.

#14 - - Shitbrain:

Bra, intressant och riktigt skrivet (i synnerhet Lokko-parallelen) fram tills du började matematisera, men den insåg du ju själv.

#15 - - Ella:

Att aldrig ha rökt är väl typ som att inte ha provat alkohol eller sex. Eller som att inte äta oliver eller lök. Lite barnsligt och kristet. Och absolut inte excentriskt, bara tråkigt.

#16 - - Nicholas:

*snyft*

#17 - - Stefan Nilsson:

Jag har provat alkohol, sex, oliver, lök och cigaretter.

Jag skulle rangordna dem så här:
01. sex
02. alkohol
03. oliver
04. lök
05. cigaretter

Några bra kombinationer av ovanstående:
sex + alkohol = kan vara kul
alkohol + oliver = kan vara gott
oliver + lök = brukar vara gott

Det funkar hela listan ifrån toppen ner, tills man kommer till cigaretter. Lök + cigaretter låter fan så äckligt. Tänk vad illa ens händer skulle lukta om man skulle kombinera de två. Fy.

#18 - - Caroline:

Ella, ställ dig under fläkten och låt ciggen tysta munnen.

#19 - - Stefan Nilsson:

Om jag startar en blogg hoppas jag mina storsystrar också backar min rygg.

#20 - - Nicholas:

Jag tror inte om jag hade skrivit det här inlägget om jag vetat att det skulle sluta med att du berättar om hur du kombinerar sex och oliver...

#21 - - Clara:

En händelse som nu ser ut som en tanke.
På Lokkos myspace-sida finns det en Liselotte Watkins-teckning av honom med en väska i handen som det står JD Salinger Franny & Zooey på.

#22 - - max:

Tack för uppmuntran, Nicholas! Löper du linan ut och länkar mig också? :)

#23 - - Nicholas:

Don't push it, sonny.

#24 - - J:

Hehe. Det var många hipsters som beställde Franny & Zooey efter att ha sett den bilden för nåt år sen kan jag lova.