Hey good lookin', what you got cookin'?

"Storstadshamn"(On the Waterfront) med Marlon Brando gick ju på SVT för ett par veckor sen. Jag såg den igår. Shit vad bra den var! Brando snygg? Ja. Brando spelar bra? Ja. Det hade egentligen räckt med det - men så var storyn skitbra också, värsta The Wire säsong 2! Det är sant, det var hela paketet - luttrade hamnarbetare som får slåss om de få jobb som finns, en korrupt fackförening, en hemlös som "är en människa", polisförakt (att vara en "snitch bitch" är det värsta man kan vara även här), ett skurkgäng som leds av hårding med en sifferkunnig smarting som sin högra hand, till och med duvuppfödning på ett hustak! Den enda skillnaden var väl att det inte var så många svarta skådespelare här. Och istället för hiphop och Tom Waits fick man originalmusik av Leonard Bernstein - som var riktigt bra, men kanske tog upp lite väl mycket uppmärksamhet ibland.

Eva Marie Saint spelade den kvinnliga huvudrollen. Ni vet, hon som förför Cary Grant på ett tåg i "North by Northwest". Hon spelade helt okej, men inget mot Brando och Karl Malden (som spelade mot Brando i "Linje Lusta"; här var han en ovanligt soft präst). Jag vet inte om det var för att de hade sminkat honom så mycket kring ögonen, men jag tycker Marlon Brando såg ut som (en lite plufsigare) Peter Jöback hela filmen igenom. Och det blev ännu konstigare när skurken, "Johnny Friendly", såg ut som Tommy Körberg! Det blev ett clash of the titans från svensktoppen.

Elia Kazan regisserade. Man vill ju hata honom för att han var angivare under McCarthy-eran, men tyvärr är han väldigt bra. Sen läste jag att hela filmen var ett sätt att legitimera sitt namecalling-beteende: i filmen blir ju att ratta det mest hedervärda och civilkurage-vackra en person kan göra. Hm. Men det förstör egentligen inte så mycket. Bra film oavsett - kanske till och med bättre än Linje Lusta, där åtminstone jag kan störa mig på att Stanley (Marlon Brando) är så himla dominant och svinig mot Stella.

STELLAAAAAA!!!!!!!!

ok ändå fett.