ike's dead

Publicerat i: Allmänt

Isaac Hayes & David Porter i Stax-studion.

Så Isaac Hayes är död. Han blev 65. Det är ingen ålder. Bach blev i och för sig bara 65, men det var på 1700-talet.

Isaac Hayes var scientolog. Jag vet inte vad som är mest sorgligt, det eller att han dog. Eller att han hittade ett bra och originellt koncept som soloartist, men att Barry White sen kom och tog det och förbättrade det och blev mycket mer framgångsrik? Nä, det är ändå inte lika sorgligt som att han gick och blev scientolog.

De skivor som Isaac Hayes gjorde är förbluffande ointressanta att lyssna på. Han är egentligen arketypen för musik som kom till sin rätta först när den samplades av hiphopartister. Jay-Z:s "Can I live" är bättre än Isaac Hayes "The Look of Love". Och Mary J Bliges "I love you" och Foxy Browns "(Holy Matrimony) Letter to the Firm" är bättre än "Ike's Mood I". Geto Boys "Mind playing tricks on me" är bättre än "Hung up on my Baby", Portisheads "Glory Box" (och Trickys "Hell is round the corner") är bättre än "Ike's rap II"... osv osv. Men inga av de där låtarna hade blivit gjorda (eller de hade kanske blivit gjorda, men de hade inte varit hälften så bra) utan Isaac Hayes och hans musik. Att göra två-fyra takter som är så fulländade att de kan (och bör) loopas om och om igen. Det är inte så många som kan göra sån musik.

Sen tycker jag att hans insatser som låtskrivare på 60-talet ofta glöms bort. Han och David Porter var ju, om inte Holland-Dozier-Holland-genialiska, så åtminstone sjukt produktiva. Och vissa låtar de skrev är helt fantastiska. The Soul Childrens "The sweeter he is (pts 1 & 2)" till exempel, en sorts prototyp för de där både-mannen-och-kvinnan-får-komma-till-tals-ballader som R. Kelly gjorde 30 år senare.

65 år. Det kunde i och för sig varit värre. Jag lyssnar på Felix Mendelssohn just nu, han blev inte 40.

Allt är relativt. De senaste dygnen har rätt många georgier dödats som säkert inte blev 20.
#1 - - Daniel:

Kan hålla med om många av Hayes plattor inte riktigt håller men "Hot Buttered Soul" är ju i alla fall helt fantastisk från början till slut.

#2 - - Nicholas:

Den har det där legendariska skivomslaget också, där Ikes väldigt skalliga och väldigt svarta hjässa tar upp hela konvolutet. Inspirerade för övrigt Kool G Raps rim "girl, you ain't ready for the bed / you still got a pussy like Isaac Hayes' head".

#3 - - max:

Walk on by är fantastisk från början men inte till slut

#4 - - Nicholas:

En bra Isaac Hayes-låt, som är i samplingstempo, är "Café Regio's" från Shaft-soundtracket. Den är betydligt mer jazzig än pampigt soulig, faktiskt.

#5 - - max:

Den bästa samplingen från Shaft är ju Soul Mann and the brothers cover på bumpy's lament - Xplosive!

#6 - - Nicholas:

Toppenbasgång. Mobb Deep samplade faktiskt den före Dr Dre, en låt på soundtracket till "Sunset Park" 1996, jag tror den heter "Back at you" (ej att förväxlas med "Right back at you"). Men den är inte lika bra som Xplosive. Eller Erykah Badus "Bag lady" för den delen.

#7 - - max:

sweet med en oupptäckt mobb deep-låt. Det fetaste med xplosive är lätt klockorna (som inte är samplade, de har bara samma melodi som bumpy's), så galet najsa, lite som klockorna i Luthers "better love".

#8 - - Nicholas:

Max, kan du inte ge mig en topp-10 Luther Vandross-låtar?

#9 - - max:

Den blir inte helt rättvis eftersom jag knappt har jobbat mig förbi 1985, men den skulle se ut nåt i stil med det här:



1. Better love

2. I wanted your love

3. Never too much

4. The night I fell in love

5. It's over now

6. 'til my baby comes home

7. Don't you know that?

8. Can I take you out tonight?

9. You're the sweetest one

10. Bad boy having a party









#10 - - Nicholas:

Tackar. Jag har aldrig orkat ta mig an karln på allvar men jag inser ju att det är vansinne.

#11 - - max:

Jag tankade ett par plattor till och kan meddela att "I wonder" och framför allt "See me" (från -88 resp. -86) borde ha platser på listan.

#12 - - max:

faktum är de ligger högst upp