I lördags hade jag en vacker avskedskväll till Malmö. Vi hade middag hemma hos mig och åt ugnsrostade grönsaker och lyssnade på Fela Kuti och drack gott vin, sen gick vi till Jeriko där jag äntligen fick uppleva lite R&B-eufori. Varför spelar inte alla klubbar, alltid, en kavalkad av dansanta R&B-hits på lördagkvällar? Är det inte det som alla vill ha? Finns det ett bättre soundtrack till att beställa en daquiri än Ray L:s "Donkey Kong"? Nej, det gör det inte. Gud vad jag älskar WBL.

Efter att ha sovit i fem timmar kröp jag till stationen med två stora resväskor. Kändes dramatiskt och vemodigt att lämna Malmö. Tills jag anlände till mitt nya hem alltså. Hösten i Hornstull - man blir varm i själen. Hur mycket jag än gillar Malmö så är det ju ändå ganska fult, konstant blåsigt och (så här års) dränkt i regn. Vilken kontrast då till den lugna och ljumma hösteftermiddagen jag hamnade i när jag kom hit. Älskar Stockholm. Även de mindre vackra husen är vackra, i mina Malmö-betingade ögon.

PS1 Sopranos igår - märkligt dåligt avsnitt. En viss viktig karaktär dog, skulle inte det kunna bli ett hur tungt avsnitt som helst, och så schabblar de bort det? Slutet när Tony står och skriker "I get it!" i öknen, är inte det bara too pinsamt? Och vad är grejen med alla de här taget-ur-luften-inslagen? Att han är spelberoende - det är ju helt nytt! "We've talked about this, Anthony..." säger Dr Melfi, som om det varit en röd tråd genom hela serien och inte ett kefft utslag av idétorka? Och i gårdagens avsnitt: "I've always wanted to try peyote". Va? Sen NÄR har Tony velat testa knark? Fan vad fattigt. Jag blir inte klok på den här sista säsongen, vartannat avsnitt är guld, vartannat är en besvikelse. Vi får se hur det slutar, hoppas de inte fakkar ur totalt.

PS2 Är det inte lite deppigt att Jay-Z:s kommande skiva är "inspirerad av scener ur filmen American Gangster"? Typ "fan, jag har verkligen ingenting att säga längre, det enda jag kan göra är leka thug igen, men eftersom alla vet att det livet är totalt avlägset för mig så måste jag säga att jag inspirerats av en film". Jag ser det framför mig, påkostade videos där Jay-Z är tuff och spelar hallick och är sådär lyxigt dekadent. Sorgligt. Han kanske skulle ha gått i pension ändå. På nya singeln "Blue magic" låter han segare än någonsin, hans röst är märkligt monoton. Ända pluset är att låttiteln (kanske) är en hyllning till vokalgruppen från 70-talet (samma move som Pete Rock & CL Smooths "The Main Ingredient"!).
#1 - - Anonym:

1. Tony har knarkat (enstaka coke-lines här och där, men iaf) genom i stort sett hela serien.
2. Ergo: spelberoendet må ha kommit hastigt, men det är ju bara ett exempel på tilltagande dödsdrift och självutplånelse.
3. Man blir rätt fånig när man knarkar.
4. Dina filmanalyser är stundtals rätt usla.

#2 - - Nicholas:

Dödsdrift? Snarare tristess - både i hans eget och manusförfattarens liv. Och vadå man blir fånig när man knarkar. Det var inte alls en sån scen, det skulle vara ett vackert emotional moment, solnedgång och tystnad, och sedan rullade eftertexterna. Nä du, om regissören ville förlöjliga den knarkande Tony så misslyckades han.

#3 - - CM:

Nej, det gjorde han inte. En sorglig scen i en allt sorgligare mans liv, liksom de flesta scenerna i sista säsongen. Och Tony har både knarkat och äventyrat hushållskassan på roulette tidigare. Det kanske du skulle minnas om du inte såg ett avsnitt vartannat år eller så?

#4 - - HB:

Jay Z känns väl ungefär som han alltid gjort. Smart affärsman men överskattad artist.

#5 - - Henrik:

ärligt talat har Sopranos ramlat omkring mellan fantastiskt och totalkefft sen typ säsong 3.

#6 - - Anonym:

hang on in there, nästa avsnitt är riktigt bra.

#7 - - Viita:

För det första så skriker väl Tony "I DID it" och inte "I GET it"? Alltså beträffande den viktiga grejen som hände i början av avsnittet. Det är ju ett perfekt slut, och visst. Vackert i sitt absurdum för oss tittare men verkligen inte för Tony. Han är ju på väg rakt ner i avgrunden och han vet om det.

#8 - - oskar:

Får du Malmöabstinens kan du alltid ta en titt på:
http://norragrangesbergsgatan.blogspot.com/
ha det!

#9 - - Simon:

Grejen är ju att han skriker "I get it!" samtidigt som det är tydligt att han inte gör det, greppar det, alltså. Förövrigt är det ju fruktansvärt roligt att följa en tv-serie via tv:n, det ska jag också börja med.

#10 - - Viita:

Men vafan, nu måste jag se om det där avsnittet.

#11 - - Henrik:

Tony skrek definitivt "I Get It"

#12 - - Viita:

boy, do I feel silly

#13 - - Anonym:

det heter vid hornstull.