Okej kolla det här: http://www.youtube.com/watch?v=hq2s0AhdFE4

Årets bästa video. Lätt. Jag tycker nya Beirut-skivan är mycket bättre än den första, mer lätt melodiös och ljust romantisk. Han är ju fortfarande hooked på Balkanmusik, men nu tycker jag att hans sång och vackra melodier kommer i förgrunden, det är inte en massa Emir Kustirica-kitsch i vägen. Det var väl inte kitsch från början heller, jag är säker på att den musiken måste kännas otroligt fascinerande och exotisk för någon som kommer från en amerikansk indie-miljö och bara lyssnat på typ Pavement. Men för oss som bott i Sverige - speciellt vi som bott i Malmö, där balkandans och vita människor med dreads aldrig någonsin varit ute - känns det ju ärligt talat rätt bull.

Hur som helst så är det svårt att inte älska Beirut. Han är en sån romantiker, Jens Lekman can't touch him. Nästan alla hans låtar är döpta efter platser som han antingen besökt eller drömmer om att besöka - på första skivan var det "Brandenburg", "Bratislava", "Rhineland (heartland)" och "Postcards from Italy". Nu är det frankofili som gäller - låtarna på den nya skivan heter saker som "Cherbourg", "Cliquot", "Un dernier verre (pour la route)", och så "Nantes", låten som fått den här live-videon.

Vilken video det är. I en enda tagning promenerar Beirut ner genom trapphuset i Brooklyn, han sjuger hela tiden, och på vägen passerar han bandmedlemmar som en efter en börjar ackompanjera honom med blås och andra instrument, till slut kommer trummorna, det blir bara fetare och fetare, till slut når han källaren och alla är där, musiken har landat, romantiken är fullständig. Wow. The Strage borde ta med det här klippet i sin "100 bästa youtube-rockögonblick"-lista (som för övrigt är förvånansvärt ojämn!).
#1 - - Stefan Nilsson:

Årets bästa video? Hur tråkig som helst, tycker jag. Han går och går, och är okarismatisk. Inget roligt alls. Jag gillar Feists "1234", som alla andra, den här videon är ju skräp jämfört med den. Feists video är ju också gjord i en enda tagning.

Skönt att höra att Zach chillat lite med balkanmusiken på senaste skivan, det blev lite för mycket för mig på förra.

Jag hatar för övrigt Emir Kustirica. Jag gillar ju inte buskis, och springa-i-dörrar-komedier (screwball?).

#2 - - Nicholas:

Screwball och buskis är INTE samma sak. Kolla en film som "Adam's rib". Allt handlar om dialog och parrelationer, inte om att dratta på ändan.

#3 - - Stefan Nilsson:

Okej, men jag är nog inte så förtjust i vare sig screwball eller buskis.

Hatar "Some like it hot". Den är väl screwball?

#4 - - Henrik:

Hur kan man hata Some Like it Hot? Det är ju Billy Wilder, Jack Lemon och Marilyn. Såg du verkligen filmen, eller baserar du dina åsikter på nån svensk privatteaterversion med typ Claes Månson och Loa Falkman?

#5 - - Stefan Nilsson:

Att Marilyn Monroe är med i den, skulle det göra den bra? Det var det dummaste.

#6 - - Henrik:

Klart det gör den bättre. Marilyn var kongenial i rollen.

#7 - - piraten:

bubs = jonathan richman

#8 - - Anonym:

och, nicholas, snoop är visst en tjej. facebook told me.

#9 - - Nicholas:

Är The Wire-Snoop en TJEJ? Get outta here! För övrigt är Marilyn Monroe jättebra, otrolig närvaro som det brukar heta. Some like it hot är knappast screwball, bara en grym komedi. Hon är bra i The Asphalt Jungle också. The Seven Year Itch har jag inte vågat se, är lite rädd att den är gubbsjuk och kazz, trots att det är Billy Wilder.

#10 - - Anders E:

Ursäkta en invändning, men just i The Asphalt Jungle är Marilyn inte alls särskilt bra. Men det är ju en väldigt tidig roll och hon blev sedermera en alldeles utmärkt skådis. Som t.ex. i just Some Like It Hot.
Screwball är f.ö. beteckningen på en viss typ av fartiga komedier från 30- och 40-talet, med extremt rapp dialog och ofta med Katherine Hepburn och/eller Cary Grant i huvudrollerna. Typexempel är Bringing Up Baby (Ingen fara på taket) och His Girl Friday (Det ligger i blodet). Har alltså inget med buskis att göra, och Some Like It Hot hör inte heller dit.

#11 - - Johan:

Tråkig video, tråkig låt. Next!

#12 - - Stefan Nilsson:

Hmm, många anser att "Some like it hot" visst är en screwball, fast den kom lite för sent.

#13 - - Jonas:

Samtliga låtar från nya Beirutskivan har fått dylika livevideos.

#14 - - matti alkberg:

Hahahaha. Du skrev kazz. Fan, det var roligt.