2 dagar i paris

Publicerat i: recension
image171
Jag såg "2 dagar i Paris" igår. Vad bra den var! Alltså jag måste hålla med Caroline om att Julie Delpy är sämre som skådis än som manusförfattare/regissör/klippare... hon spelar rätt kasst när hon ska gråta etc. Men man förstår att hon vill spela huvudrollen, det är ju ändå hennes film. Slutet var iofs lite cheesy, men ändå på ett rätt fint sätt. Bäst var dialogen, tempot och Adam Goldbergs miner.

Jag kan faktiskt inte komma på någon film som varit bättre i år, men jag har kanske sett för få. Har ni några tips? (Nu känner jag mig plötsligt som A. Schulman, fiskar ogenerat efter kommentarer.) Jag har ingen lust att se "This is England". Fastän den säkert är bra som drama, tidsskildring osv. Pallar liksom inte... England när det var som sunkigast och deppigast, who needs it?
#1 - - Henrik:

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford är årets bästa film.
Vet dock inte när den kommer gå upp i Sverige.

#2 - - Jakob:

Tycker tvärtom att hon är bättre skådis än regissör. Tyckte filmen var ok. Det är inte svårt att veta vad du menar med Adam Goldbergs miner, men de hade behövt lite bättre regi, lite mer form, nu förlitade de sig alltför mycket på hans miner och att folk skulle charmas av rätt lättköpta sådana saker.

Det är svårt att inte se den här regidebutet som ett sätt att så tryckt som möjligt föröka göra film i samma form som de där hon är mest känd (samma typ av film fast aningen bättre och säkrare): Richard Linklaters
Before Sunrise (1995)
och Before Sunset (2004).

#3 - - John:

Den är klart schyst, såg den otextad dock och min franska är tyvärr obefintlig. Linklaters Beforefilmer är skitbra.

#4 - - Alfred:

Control, den måste du se.

#5 - - David:

Det är så förbaskat nittiotalslöjligt och slentriandissa england och engelska grejer. Det gjorde man typ 1997 för att man ville försöka ta Andres Lokkos plats i mediavärlden. This is England är skitbra, mods och skinheads är alltid intressant och Control är förmodligen årets film med sin gasspis och tre porslinsänder på väggen.
2 Days in Paris är en typisk gymnasiefilm. En film för Kent och Morrissey fans.

#6 - - CM:

england och allt därifrån har sugit sedan 1800, ungefär. att bry sig om de olika subkulturer som engelsmännen underhåller sig med för att inte dö av misären deras land består av är som att skaffa malaria för skojs skull.

#7 - - jens:

"mods och skinheads är alltid intressant"? hur många kromosomer har du egentligen?

#8 - - Petter:

Okej, en gång för alla; Before Sunrise är bland den värsta (och synnerligen mest överskattade) smörja som gjorts!

#9 - - Jakob:

Är 2 dagar i Paris bättre?

#10 - - Nicholas:

2 Dagar i Paris är typ tusen gånger bättre än fattiga jävla Before Sunrise.

#11 - - Jakob:

Tusen gånger är rätt mycket sämre.
Men visst, det är möjligt att dom är ungefär lika bra är minst lika bra ? det var väldigt länge sen jag såg Linklater-filmen - de är hur som helst rätt likartade (om man skär bort de mer krystade delarna av 2 dagar).
Jag hade faktiskt rätt högt ställda förväntningar på den senare. Har alltid hållit Julie D.
högt, och trodde att hon skulle prestera något mer intressant och eget om hon skulle regisera själv.
Nåväl.

#12 - - karin:

både before sunrise och before sunset är två helt underbara filmer, och jag håller inte med om att julie delpy är en dålig skådis. jag gillar delpy för hon agerar helt naturligt och trovärdigt i de filmer hon medverkar i och ger mig som betraktare det extra umpf jag behöver. dessutom har hon skrivit en roll
som passar henne utmärkt. jag ger henne också cred för att hon lyckas skriva, regissera, agera, skriva musik och producera en smart kvick komedi med brillianta Goldberg i manliga huvudrollen, jag menar, hans miner i tunnelbanan är guld värda, bättre får man leta efter i en komedi från 2007!

#13 - - Lévinas:

JENS: Inte bra det du skriver om kromosomer. Vad menar du?

#14 - - gustav:

before sunrise blir bra när man kommer på att de lillgamla diskussionerna de har är lillgamla för att det spelar just lillgamla idealist-20-nånting-as. det är ju därför before sunset finns, för att se att det blir folk av såna också.

#15 - - Anonym:

Några alternativ:
Notes on a Scandal
Dangerous Lives of Altar Boys
Romper Stomper