Alltså. No beating around the bush. Även om jag gillar Nas som fan och förmodligen alltid kommer att göra det, även om det finns bra låtar från alla hans skivor, så går det inte komma ifrån att när han tog ett djupt andetag och ändrade hela sin rapstil på "It was written" 1996, så var det ett mord på en extremt grym artist. Sorgligt. Men 1995 var han fortfarande fantastisk. Jag lyssnar på "Verbal intercourse" från Raekwons första soloalbum, där Nas och (givetvis) Ghostface gästar, och det är bara så otroligt bra:

Through the lights cameras and action, glamour glitters and gold
I unfold the scroll, plant seeds to stampede the globe
When I'm deceased, by then the beast arise like yeast
to conquer peace leaving savages to roam in the streets
Live on the run, police paying me to give in my gun
Trick my wisdom, with the system that imprisoned my son
Smoke a gold leaf I hold heat, nonchalantly
I'm grungy, but things I do is real it never haunts me
while, funny style niggas roll in the pile
Rooster heads profile on a bus to Riker's Isle
Holdin weed inside they pussy with they minds on the
pretty things in life, props is a true thug's wife
It's like a cycle, niggaz come home, some'll go in
Do a bullet, come back, do the same shit again
From the womb to the tomb, presume the unpredictable
Guns salute life, rapidly, that's the ritual

Det är Nas perfekta vers, som inleder låten. Lägg därtill en inspirerad Raekwon, inledingsdialogen med visdomsord som "keep your eyes open and your wallet in your front pocket" och "it's only like 5 percent, out of a hundred" och - framförallt - RZA:s hypnotiska och bedövande vackra beat, och du har ett mästerverk. Lätt topp 5 Wu-låtar någonsin. Man kan för övrigt jämföra med hur det lät nästa gång Nas gästade Wu-Tang - den makalöst trista "Let my niggas live" från "The W"(2000) - och det blir plågsamt uppenbart hur snabbt begåvning kan begravas i slentrian.
#1 - - matti alkberg:

närru, let my niggas live är suverän. nästan perfekt låt faktiskt. men verbal intercourse är också grym. åh vad jag gillar wu-tang. så gott som allt de gjorde ihop och alla debutsoloskivorna och rätt många uppföljare. och gravediggaz båda.

#2 - - Annika:

I'm the Rzarector / be my sacrifice / commit suicide and I'll bring ya back to life
Gravediggaz alltså, jag vet inte. Det är så... studentikost.

#3 - - P:

jag ÄLSKAR röstsamplingen på verbal intercourse!

cuban linx-sommar!

#4 - - jakob:

det är numera förbjudet att skriva om en låt utan att zshare:a. trodde jag alla visste.

#5 - - CM:

Exakt, den versen ar en av Nas basta nansin. Och vilken javla lat det ar, bast pa skivan? Vilket rimligtvis gor den till, tja, varldens basta lat?

Forstar bara inte varfor du samtidigt maste klanka ner pa senare Wu-Tang och Nas. Det ar som nar Glenn Hysén kommenterar fotboll, "Alltsa Del Piero, han ar ju bra men inte som han var for tio ar sen". Naha, men ingen har varit sa bra sa hur intressant ar det att jamfora med det? Wu-Tang och Nas samsta stunder ar fortfarande battre an 95% av all musik, varfor ska de for evigt straffas for att deras basta latar ar battre an 100%?

#6 - - matti alkberg:

alltså, du och texter. jag tänker inte så mycket på sånt. som sagt.
det bästa med gravediggaz är ju annars spökrösterna. och prince paul. fast andra är också jättebra, även om han inte är med där.

#7 - - Annika:

Matti: Gravediggaz har sina ljusa stunder, men första skivan är för lustig och den andra lider av att RZA och Prince Paul var i studion sammanlagt fem minuter. Men att du inte bryr dig om texter? Det var något nytt.

Jakob: jag har tänkt på det där, men pallar liksom. Någon sport ska det väl också vara att leta upp skiten på egen hand.

#8 - - matti alkberg:

vad är det för nytt med det? för att jag själv skriver texter? med mina egna är det annorlunda, och några andras. men jag kan inte relatera till tillexempel rap eller bob dylan. det är bara ljud för mig. som grindcore.
jag tycker dock det är viktiga ljud, men det handlar om röster mer än ord, om du fattar. skrev om mig och hip hop i helgen. där ingen läser.
och vad gäller det jakob skriver om så har annika helt rätt. nån måtta får det väl fan vara.
på andra gravediggaz är det fö de sjukt intensiva stråkarna som gör tricket. rza är lite trött där, men truemaster och vilka mer det nu var gör grymma grejer. även om det låter väldigt mycket (en aningen yngre) rza om alltsammans.

#9 - - Filip:

En av de bästa verserna är det absolut!

Ibland är det fruktansvärt skönt att slippa refränger.
Men om man nu vill lyssna på det kan man istället lyssna på The Emotions - If you Think it. Rza tar i från en bra låt och gör en till bra låt.. sådant gillas!

Och nej, jag tänker heller inte yousendit:a den till er. Sondmata er med bra låtar får någon annan göra.

#10 - - Annika:

OK Matti, jag ger mig. Topp 5 från Gravediggaz andra:
1. The night the earth cried
2. Hidden emotions
3. Unexplained
4. What's goin' on
5. Never gonna come back

Jättefint skrivet förresten, på you-know-where. Du borde investera i boken "Ego Trip's Book of Rap Lists". Så blir du på gott humör, jag lovar.

#11 - - max:

Håller med, både verbal intercourse och if you think it = typ världens 2 bästa låtar (lite som brooklyn's finest och ecstacy med ohio players). Jag skulle tro att det bara är incarcerated scarfaces som tävlar om titeln på cuban linx. Nån som vet ngt nytt om cuban linx 2?

#12 - - C M:

om nagon nu bryr sig nar det blaser indiestorm: ice water! den ar fan lika bra som verbal intercourse. move like a bunch of mexicans with bandanas!

#13 - - Annika:

Den är INTE lika bra som Verbal intercourse! Men jag gillar när Cappadonna rappar om pasta och ravioli.

#14 - - abbe:

diggar nas och wu-tang hårt...en passion... låtar jag e svag för är:
1. Wu tang - Can it be all simple
2. Wu tang - Impossible
3. Nas - NY state of mind
PS. verbal intercourse är elak...undrar ofta vart Rza var mentalt när han producera hela skivan