carl barks

Publicerat i: Allmänt
image90
Kalla det regression eller whatever. Jag har återupptäckt Carl Barks, den amerikanska Hergé, vars Kalle Anka-serier från andra världskrigets slut till början av 60-talet är fascinerande tidsdokument. Han uppfann Joakim von Anka, Alexander Lukas och en massa andra karaktärer - men mer intressant, han skildrade ett motsägelsefullt förhållande till materialism. Farbror Joakim är både skurk och hjälte när han reser omkring i världen, exploaterar allt han kan och är besatt av att bli ännu rikare. Och Kalle Anka är både komisk och sorglig när han ständigt är arbetslös och ständigt har en ny vild idé om hur han ska bli rik snabbt (Carl Barks själv hade mycket svårt att försörja sig i sina yngre år, depressionen och hela den grejen). Pengar är hela tiden centralt, liksom ett annat tema: kampen mellan natur och civilisation. Det får ofta helt fantastiska och (bokstavligen) sagolika uttryck, som i "Resan till Atlantis". I andra episoder, som "Drömmen om det gamla Kalifornien", finns en vemodig ton som är rätt unik bland Disneyproduktioner riktade till barn. Och ständigt dessa omsorgsfullt detaljerade illustrationer och fåniga men ändå klockrena ordvitsar. Carl Barks är the shit.
#1 - - P:

Måste säga att jag back in the days alltid föredrgo don rosas fylligare stil mot carl barks minimalism. Dessutom var don rosas storys alltid så jävla mastiga, alltid "en resa till jordens mittpunkt"-type things vilket jag gick igång som fan på som 10-åring.

#2 - - Don Costa:

Carl Barks är fin men Don Rosa är roligare.

#3 - - Annika:

Jag har faktiskt inte läst Don Rosa, pinsamt men sant. Däremot har man ju varit och dreglat över hans "The life and times of Scrooge McDuck" på amazon.com ett par gånger.

#4 - - Annika:

Fast, äh. Nu var jag på biblioteket och kollade upp Don Rosas grejer. Och... det är ju vanliga Kalle Anka-serier. Kanske bra som sådana, jag vet inte, men det som är gött med Carl Barks är ju att de är lika präglade av den amerikanska efterkrigstiden som Edward Hopper eller James Stewart-filmer. Det är det som gör dem intressanta.

#5 - - fredrik:

älskade också don rosa mycket mer, det var mer humor, vilt animerat och historiska referenser.
om du gillar barks så finns det tydligen en ny bok med massa samlade serier

#6 - - Sigge:

Carl Barks är Ricky Gervais. Don Rosa är Lasse Åberg.
Kom hem till mig och bläddra i THE COMPLETE CARL BARKS LIBRARY - snart 10 boxar a 3 volymer = 30 volymer (en och en halv hyllmeter) i bokhyllan. Det du!
Du kan också! http://www.carl-barks.se/

#7 - - Annika:

Gärna det! Fan vad dyra de där boxarna är, jag blev chockad. Känns som jag är fel målgrupp, egentligen ska man vara 40-talist med välbetalt jobb och nostaligskt sinne.

#8 - - Sus:

Fin analys..."motsägelsefullt förhållande till materialismen...". Man kan kanske också tänka sig, att motsatserna finns inom Carl Barks själv, att han både är förtjust i och vänder sig mot materialismen. - Är detta Sveriges bästa kulturblogg?!/Sus.

#9 - - Stefan Nilsson:

Idag när jag satt på bussen till jobbet så tänkte jag: "Jag undrar varför Nicholas aldrig skriver om några böcker?", men här ser man! Okej, Kalle Anka-serier är kanske inte böcker, men det är ett steg på vägen.

#10 - - Annika:

Jag är smickrad över att du tänker på mig. Men jag har faktiskt skrivit om litteratur några gånger... Frankenstein och Madame Bovary och lite sånt.

#11 - - Mattias:

Don Rosa gör bra storys, men är en medelmåttig tecknare. Calle Barks var genialisk i både text och bild.