image59
Det man gillar med DN är ju att alla skribenter är så versatile. Thomas Anderberg skriver lika gärna om klassisk musik som krönikor på Idé & Kritik-sidan. Jonas Thente är en litteraturfanatiker som även älskar tv-spel. Johan Croneman pratar lika gärna om fotboll som om klassisk amerikansk film, svensk politik eller osvhyvlar. Osv osv. Det är soft.

Lite oväntat visade sig Georg Cederskog vara ännu en av dessa Breda Män. Först var han en Washington-baserad USA-korrespondent och åkte omkring kors och tvärs genom hela landet för att rapportera om viktiga politiska events (medan Lennart Pehrsson inte rörde sig ur fläcken från sitt hotellrum i New York där han typ mest läste tidningar och kollade på tv). Sen kom han till Sverige igen, men då plötsligt som kulturskribent. Han har gjort det ett tag nu. Häromdagen intervjuade han ex-Concretes-Victoria, och idag skrev han en krönika om hur mycket han hatar biopics. Tycker iofs att han var överdrivet negativ, men ändå gött liksom.

Visste ni att Prince vill spela den mytomspunna bluesmannen Robert Johnson i en biopic? Jag tycker faktiskt att det är en helt genial idé. Robert Johnson vet man ju i princip ingenting om, det finns bara en massa myter - precis som med Prille. Dessutom har båda två den där blicken, den där hemlighetsfulla och dödligt coola blicken, en blick som skapade distans mellan artist och publik (och om du frågar mig så tycker jag att det finns för lite distans i dessa demokratiska MySpace-tider). Robert Johnson var liten och klen (jfr the funky midget), han var så ung och han var obegripligt begåvad. Inte bara begåvad, det fanns ett läskigt djup i hans röst, var fan hade han fått det ifrån? Har ni hört "They're red hot"? Ni borde höra "They're red hot". Förhäxande blues. Även om han bara sjunger om typ bröst.
#1 - - Nordan:

Ännu bättre blues med Robert Johnsson är "drunken hearted blues", där har vi riktig misär, misär som nog förklarar lite om Robert Johnssons mystiska liv, han söp och svinade sig mystisk.Var för full och bortkommen för att ha att göra med. Dock inte lika svinig som Charlie Patton eller Leadbelly men det var det få som var.

#2 - - J:

Cederskog var kulturskribent innan han åkte till Washington.
Väldigt trevlig man. Journalist av Den Gamla Skolan.
Yrkeshedern intakt!

#3 - - Annika:

soft

#4 - - Anonym:

Men visste du att Prince är/varit jehovas vittne?? Sekten kom tydligen åt honom i ett svagt läge när hans lilla barn dött och han var visst t o m ute och missionerade.

#5 - - Annika:

Ja, jag visste det. Det är väl helt i linje med hans övriga, ack så älskvärda knäpphet.