flyplan ?ver hav, 1930
Flygplan över havet, 1930

porco rosso ?ver molnen
Nära döden-scenen i Porco Rosso

Förlåt, jag vet att jag skrivit om Miyazakis "Porco Rosso" innan. Men jag såg den ikväll igen med några kompisar, och den är bara så underbar. Helt genomdränkt i 1930-talsromantik och oändlig fascination över de maskiner som gör att människor kan flyga. Men framförallt, dessa flyplan, dessa underbara flygplan. Hayao Miyazaki är en av få människor jag vet som lyckats behålla barnets storögda naivitet genom hela livet. Shigeru Miyamoto är en annan. Två japaner som aldrig kommer sluta drömma. Med det sagt: jag tycker "Min granne Totoro" är fett överskattad. Fast den kanske är roligare att se på bio än på en obekväm stol framför en sunkig datorskärm. Men hur som helst så är den ingenting mot Porco Rosso. Förutom flygplansromantik har den humor, psykologisk trovärdighet, italofili och en ovanligt vacker nära döden-sekvens; vad mer kan man begära av en film?

En annan sak, och det här nämnde jag i förbifarten för inte så länge sen: jag tycker verkligen att det känns knäppt att alla har MySpace-sidor. Att alla ens kompisar har det är väl fine. Att alla som gick i samma klass som en på högstadiet har det kan man väl leva med. Men artister, författare, journalister, folk som man älskat och beundrat, varför måste de ha MySpace-sidor? Det finns en mur mellan dyrkad och dyrkande som alla är så ivriga med att riva ner, i demokratins och kommunikationens namn. Men jag vill behålla muren, jag vill behålla distansen. Det har sagt att MTV dödade mystiken med popmusiken. Men det är inget mot vad MySpace har gjort. Tänk på Bowie, tänk vad ouppnåelig och därmed underbar han var under 70-talet - är det inte så man vill ha sina hjältar? Höljda i dunkel, fulla av hemligheter, mottagliga för våra egna projektioner? Nu får man en keff blogg av sin favoritförfattare som berättar att han var på en tråkig middag igår eller att han inte varit på toaletten på två dagar. Fy fan. (Det är klart att alla människor går på toaletten, men vill men erkänna att ens Gud är en människa? Jag vill fan inte det. Låt mina känslor vara ifred, låt mig få behålla min passionerade dyrkan.) Ännu värre är det med de som lägger upp ofärdiga eller ratade verk, som en "bonus till fansen". Nej, jag vill inte veta att du är kapabel till att göra dåliga grejer också. Ha lite yrkesstolthet. Sluta let it all hang out. Är det något jag hatar så är det slarv.
#1 - - P:

Flygplansromantik, eh? Vi har en vacker värld att upptäcka tillsammans, Ringskog! Finns få saker som är vackrare än att se de lätt, lätt ljusgråa färgerna på en 777:a från Qatar Airways blänka i solen en morgon på Heathrow.

#2 - - Annika:

Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.