image92
Min obligatoriska färdkost när jag åker X2000 mellan Malmö och Stockhom är en frukt och en drickyoghurt, även känd som Yalla, en ordvits som någon på Arla-kontoret kläckte ur sig för fem år sen och som inte känns så himla fyndig idag. Hur som helst, det är gott och billigt (20 spänn), all good. Men. What's up med de knäppa smakerna de kör med?

* Ananas/Guanaba/Vanilj
* Hallon/Granatäpple/Guarana
*Jordgubb/Lime
*Pitanga/Passionsfrukt/Mango
*Tranbär/Jordgubb/Itchi

Don't get me wrong, jag älskar granatäpple och är i allmänhet hyfsat liberal när det gäller frukt. Jag är glad att vi inte lever på 80-talet när det enda som fanns var jordgubb och "skogsbär". Men vad är grejen med att mixa ihop tre fruktsmaker per Yalla, varav minst en är fullkomligt okänd för ye average Pressbyrånkund? Jag tror jag vet varför: för att komma undan. Tänk själva - om en Yalla bara hade haft smaken "Hallon/Granatäpple" hade man varit mycket mer kritisk, "smakar det här verkligen granatäpple?" liksom. Men i och med att de slängt in guarana, whatever that is, så vågar man inte säga ett knyst. Om det inte smakar som man tror att det ska smaka så måste det ju bero på guaranan. Såklart. Jag har ju ingen aning om hur guarana, eller guanaba, eller pitanga eller itchi smakar! Så det är fritt fram för Arla att slänga i emegulerignsmedel, E122 och diverse extrakt och lura oss, de kommer ju undan, vi vet ju inte hur det ska smaka. Ha! Men nu har jag gemomskådat dem. Arla alltså... äkta hustlers.

#1 - - Donnie D.:

Det handlar väl mer om att stärka jag-känslan genom att erbjuda den konstigaste frukten. Vanlig frukt är svennigt, obegriplig frukt är poweryoga, bostadsrätt, lyxspa och Residenceprenumeration.
På samma tema:
"Ramlösa tar ett nytt grepp om vattenkonsumenterna och ökar närvaron på den smaksatta vattenmarknaden med smakerna Skogshallon, Granatäpple och Lime & citron, Lingon/Lime och Päron/Citronmeliss, Kaktus och Persimon & grape. Ramlösa smaksatt vatten riktar sig framförallt till hälsomedvetna konsumenter där sunda vanor ersätter läsk."

#2 - - motherfakka:

bra iaktagelse och ja rätt har du nog. det som ger en extra dimension till blåsningen är att jag har för mig att Arla hade en tävling för några år sedan som gick ut på att man skulle skicka in förslag på smaker.Vem fan skickar in ett förslag på Tranbär/Jordgubb/Itchi tex. Det här kan vara större än Watergate.

#3 - - Annika:

Haha! Alltså citronmeliss, finns det ens?

#4 - - Jonas:

De flesta av dom smakar ju skogsbär i alla fall...
(Ett tag var en kompis till mig ihop med en "produktutvecklare" på Arla. Jag fick bita mig i tungan varje gång i träffades för att inte ställa henne till svars för alla konstigheter de hittar på.)

#5 - - Annika:

En relaterad grej är vaniljterrorismen. Fan vad alla yoghurtsorter ska ha en vaniljvariant these days.

#6 - - JB:

Itchi finns inte. Den är påhittad.
Guanaba finns däremot:
http://www.otan.dni.us/webfarm/emailproject/Guanaba.html

#7 - - Annika:

Förlåt, LITCHI ska det vara.

#8 - - Stefan Nilsson:

Ja, de där Yalla-dryckerna är skumma, men goda. Jag blir lika paff varje gång jag tänker köpa en.
Tur att de inte innehåller massa banan dock, jag HATAR yoghurtdrycker/smoothies som har banan i sig, för då slänger de alltid i massa banana och så smakar det bara banan. Jävla banan!

#9 - - S.R.V.:

Litchi, "Litchi chinensis":
Ursprung: Kina
Odlas: Thailand, Madagaskar, USA, Israel. Växer på träd i knippen om 20-30 frukter.
Förvaras: Svalt, gärna i plastpåse.
Näringsvärde (per 100g):
Energi 269 kj/64 kcal
Protein 0,9 g
Kolhydrat 16,4 g
Fett 0,3 g
Gammal sed i Kina var att nygifta lade torkade litchifrukter under sängen, det skulle skänka söner till familjen.
- Men i Arlas Yalladryck?!

#10 - - Osk Pon:

Exakt samma skumma grej pågår på duschtvåls- och schampoohyllan. Jag vet inte hur det gick till, men just nu duschar jag med den bisarra blandningen Olivmjölk/Citrongräs. Oj, vad naturligt det låter, som ett tusenårigt spa-recept. I själva verket är det bara kemikalier. Ett tips till Arla-folket: Gå en sväng till tvålhyllan och hämta ny inspiration! Kanske hinner ni före Ramlösa med coola smaken Olivmjölk/Citrongräs!

#11 - - Stefan Nilsson:

Olivmjölk! Ha!
Jag kom ihåg att jag hade en biogologilärare på höstadiet som tyckte att shampoo med nektar i var det roligaste han någonsin hört - "Nektar? Det är ju bara socker och vatten!"

#12 - - CM:

Litchi smakar ok men är till 80% kärna vilket gör den till en av alla dessa frukter som helt enkelt inte är värd mödan att äta. Det berättigar kanske att man gör dryck på den (även om jag alltid väljer jordgubb eller skogsbär i vilket fall som helst). Däremot tvättade jag nyss håret med mandelschampoo.

#13 - - CM:

Var det förresten Yalla som åtminstone i början bara såldes i "storstadsregionerna"? Eller var det någon annan livsstilsorienterad mejeriprodukt, islatten t.ex? Och har den i så fall nått mörkaste Småland och Norrlands inland eller är den fortfarande för djärv för de bakvatten dit Residence inte når?