electric guitars

Publicerat i: Allmänt
Apropå band som man inte lyssnar på men ändå inte kan sägas vara värdelösa: Beatles. Ärligt, jag känner mig lite trött på att vara slentrianallergisk mot Beatles, har varit det i tio år nu (innan dess älskade jag dem förbehållslöst). Visst, soundet på alla deras skivor är extremt platt och tråkigt, ganska många låtar är plain dåliga, och man hatar dem av princip eftersom de är ansvariga för masspsykosen "man kan starta ett kefft band och göra lika bra musik som det hade blivit om ett skivbolag hade anlitat en grym låtskrivare, en grym producent och en artist med en grym röst". Ja, don't get me started. Men ändå, de hade ändå något. Något utöver "ett behov av att uuutvecklas, pröva nya saaaker". Who gives a fuck about sitarer och hej-och-hå-körer och en-låt-i-låten ("A day in the life"). Det som finns kvar är melodierna (vissa låtar har till och med okej texter, åtminstone delvis), och de bästa är fortfarande bra.

Topp 5 Beatleslåtar (a.k.a. topp 5 Beatleslåtar som man över huvud taget kan lyssna på):
1. Yes it is
2. I'm only sleeping
3. You've got to hide your love away
4. Something
5. Eleanor Rigby

OK en till:
6. Girl

Det jag skulle komma till var egentligen att jag börjat omvärdera den elektriska gitarren. Precis som det känns klyschigt (för att inte säga slappt) att avfärda Beatles som "fienden", känns det lite för enkelt att hata all användning av elgitarrer. "Antirock"-hjältarna The Tough Alliance har själva fattat det, och de har med snygga diskreta elgitarrer (eller syntljud som låter VÄLDIGT mycket som elgitarrer) på många ställen på det senaste albumet, bland annat i refrängen till "First class riot". Och jag gillar det. Elgitarrer är årets instrument. Har jag för övrigt sagt att jag omvärderat skivan? Den är skitbra. Älskar alla låtar. TTA är lite som Beatles, man kan tycka vad man vill om dem, men man kan inte fronta på deras melodier.
#1 - - Sus:

"Girl" var en underbar låt därför att när den kom var den så sensuell/sexuell - bara som sångaren drar in luften mellan tänderna, ååh!! Och smärtan i "she´s the kind of girl who lets you down when friends are there, you feel a fool, oh-oh..." - vem har inte plågats i sådana ögonblick, agonizing agony...
OK, Elvis var också ny med sin sexualitet, men den var inte lika känslig, och kanske inte heller lika uttalad...
- Rör inte våra Beatles!

#2 - - matti alkberg:

hata beatles bör man lägga av med när man fyllt 30. det är stört och nästan storhetsvansinnigt att ha åsikter mot dem.
elgitarr är världens bästa instrument alltid alla kategorier stjärnstopp. bättre än piano bättre än saxofon, alla storlekar av saxofon.
drar inte igång nåt bråk här, jag tycker bara helt tvärtom den här gången.
mest underskattat med beatles är pauls larviga sida. martha my dear och rocky racoon till exempel.
skriv om nåt som verkligen är överskattat i stället, om du ska skriva om gammal musik. skriv om byrds eller powerpop. det är inte bra alltså, verkligen inte.
vad tycker du om nya happy mondays då? jag frågar för att senaste tta låter ju inte så lite som gamla happy mondays.

#3 - - Donnie D.:

Helt rätt faktiskt, det där med elgitarren. Förutom "Party like a rockstar" måste gitarrslingan i "Big shit poppin" nämnas, den gör verkligen hela låten.

#4 - - Tatti:

Märkligt sammanträffande att jag fick tips om den här idag. http://www.juno.co.uk/artists/Rhys+Chatman/

#5 - - Jonas:

Matti: "Martha My Dear" är INTE Pauls larviga sida.
"Rocky Racoon" är däremot hans larviga sida. Och "Check My Machine" och "Temporary Secretary" och "Paperback Writer" och "Honey Pie" och (and the list goes on).

#6 - - matti alkberg:

jag tycker inte någon av låtarna du nämner är larviga. lennon-puritanerna brukar tycka det, inte jag. jag menar bara det signaturmelodi/music hall-soundet, han experimenterade med från Sgt Pepper till fortfarande faktiskt.
och vilket som: martha my dear är en av beatles bästa låtar. ofta tycker jag allra bästa.

#7 - - Annika:

Donnie: precis. Sydstatsrap är inte främmande för gitarrsolon och har aldrig varit det. Så det är bara logiskt att i takt med att the south tar över så får gitarrerna mer plats. Lil Wayne ser ju mer ut som Axl Rose än en medlem i Wu-Tang.
Jag funderade på en lista över de Beatleslåtar jag hatar mest, men det var för svårt. Svårt att välja ut de allra fetaste hatobjekten, och svårt att rangordna. Helt klart är Pauls glimten-i-ögat-nummer jävligt keffa. Maxwell's silver hammer liksom. Men även erkänt bra låtar som Come together, All you need is love, Hey Jude osv är ju totalt vidriga. Och även de som inte är direkt hemska är oftast helt meningslösa att lyssna på, som In my life eller Strawberry Fields Forever. De enda låtar som man kan lyssna på är de som inte gör så mycket väsen av sig. De små poplåtarna som är perfekta i sin enkelhet.

#8 - - Koff:

Here comes the sun är den enda beatles-låten som överhuvudtaget går att lyssna på. För övrigt är den bästa gitarren TTA haft fortfarande den som används i Alvy Singer-mixen av Leg 7. typ.

#9 - - Anonym:

Dude, In My Life är ju Beatles enda genuint BRA låt. "En liten poplåt som är perfekt i sin enkelhet" if ever there was one.