"Shorty" har hörts på hiphopskivor sedan början av 90-talet och har två betydelser: 1) ung kille som ännu inte blivit en tuffing, och 2) flickvän eller snygg tjej i allmänhet. Det var betydelse 1) som dominerade på 90-talet, med låtar som 2Pacs "Shorty wanna be a thug" och Wu-Tang Clan-rhymes som "shorty's running wild, smoking sess, drinking beer / and ain't tryin' ta hear what I'm kicking in his ear". Den nostalgiska hiphopgruppen Little Brother hänger fast vid denna innebörd i låten "Shorty on the look-out" från sitt första album. Men annars har betydelse 2) mer eller mindre tagit över idag. Mer intressant, en ny stavning har tagit över, och det har skett det senaste året.

Tänk på årets hits: Plies "Shawty", T-Pains "Buy you a drank (shawty snappin')", Lloyds "Get it shawty". Usher har en låt på sitt kommande album som också heter "Shawty". R&B-sångaren Tyrese släppte en skiva i början på året, en låt där heter "Come back to me, shawty". Och så har vi "Do it shawty" med rapparen Mouf, kom också i år... ja, ni fattar. Och det råder inget tvivel om att förskjutningen från "shorty" till "shawty" har att göra med sydstaternas allt tyligare dominans. Det är ju en grej att artister som verkligen pratar med "the southern drawl" kanske har lust att skriva orden precis som de låter - "shorty" framstår jämförelsevis som överartikulerat WASP-språk. Men att även artister som inte har ett skit att göra med södern hakar på, är inte det lite lustigt? De greppar alla chanser att framstå som mer southern och coolare, det är helt desperat. Hur många R&B-artister sjunger till exempel med sydstatsdialekt? Inga. De sjunger fint och artikulerat och traditionellt souligt (förutom just T-Pain). Det handlar bara om stavning, om låttitlar, om markörer.

Såvitt jag vet förekom "Shawty" i en låttitel första gången 1994 när DJ Kizzy Rock (vilket namn!) gjorde "Yeah shawty yeah shake it", en stenhård booty bass-låt med matchande porrig video (http://www.youtube.com/watch?v=7jDC5JBEH1U). Men det var nog snarare Lil Jon som med sin singel "Shawty freak a lil' sumtin" från 1998 som satte shawty-snöbollen i rullning - en snöboll som i år blivit en riktig lavin.
#1 - - Henrik:

Hur kan du glömma Dream's "Shawty is Da Shit"?
Lätt bästa Shawty-låten.

#2 - - Nicholas:

Ah! Den tänkte jag ju faktiskt ha med i min uppräkning, vilken miss. Fantastisk låt.

#3 - - Christelle:

Mycket hjälpsamt. Tack så mycket! :)

#4 - - Anthon:

Ja, det där jäkla shawty har man fan hört överallt.. alltid undrat vad skiten betydde.. men äntligen =) tack! =D

#5 - - Alex:

MC HAMMER, MC HAMMER, MC HAMMER, MC HAMMER