Fan vad fett. Orhan Pamuk fick Nobelpriset i litteratur. Det är en markering, ett politiskt statement. Mot post-11september-islamofobin, mot den terroristnojiga rasismen, mot ett samhälle där det är okej att rösta på Dansk Folkeparti, Front National eller Sverigedemokraterna.

Jag vill inte reducera Orhan Pamuk till hans etniska bakgrund. Men faktum är att den dimensionen finns, den är en del av kontexten, precis som tidpunkten. Den är NU som han får Nobelpriset, nu och inte förra året och inte nästa år, nu det här året efter Muhammedkarikatyrerna, efter Israels sanslösa hämdsommar, efter att till och med USA:s högsta domstol olagligförklarat Guantanamo-lägret.

Svenska Akademin ställer sig inte utanför sin samtid och jag älskar dem för det. Det är som när den estetiskt platta "Fahrenheit 9/11" fick guldpalmen i Cannes, det var helt rätt, det var val i USA det året, det handlade om att väcka opinion. För mycket stog på spel för att man skulle kunna ge guldpalmen till en poetisk japansk film. Det handlade om att välja sida. Och jag kanske är idealist och naiv, men jag tycker det verkar som att även Svenska Akadamin valde sida idag.
#1 - - Petter:

En gång för alla: det var fan inte rätt att ge Guldpalmen till Michael Moore. Fahrenheit 9/11 är inte bara estetisk platt, den är också ett symptom på vilken otroligt låg nivå den allmänna debatten i USA förs på. Rättfärdiga den som ett viktigt means to an end, säg att republikanerna inte precis debatterar snyggare, men Guldpalmen...no fucking way - det om något är BARA ett statement och inget annat. Cannes sysslar med film, och något måste de väl fortsätta att bry sig om kvaliteten på innehållet om de inte helt ska tappa all trovärdighet som en institution som faktiskt ska belöna bra film och inte bara barrikadretorik.

#2 - - P:

Och på vilket sätt fick det faktum att ett gäng fransmän i polokrage gav en statyett till Michael Moore swing-voters i Ohio, Pennsylvania och Florida som aldrig varit utomsocknes att tänka om?

#3 - - Annika:

Du har en poäng i det där sista. Men vadå, det kanske var någon i den kulturintresserade övre medelklassen som funderade på att rösta på Bush men tänkte om... eller är verkligen alla med en högre utbildning i USA demokrater? Skit samma, Kerry förlorade anyhow.

#4 - - P:

Den kulturintresserade övre medelklassen bor i Vermont, inte på landsbygden i Ohio.

#5 - - Carl Magnus:

Om SA valde sida var det väl snarare för yttrandefriheten och mot Turkiets auktoritära regim. Och det är inte främst i Landskrona, Danmark, USA eller ens Israel som auktoritära regimer hotar yttrandefirheten...

#6 - - Stefan Nilsson:

Jag tyckte "Fahrenheit 9/11" var urkass, trots att jag hatar Bushs politik.

Hur är Orhan Pamuks böcker? Bra? Superbra? Trista? Har någon läst något av honom? Inte jag!

#7 - - carro:

Fan vad fint, Nico. Jag håller med. Svenska Akademin är den sista instansen, allt anant är förintat.

#8 - - Becki:

Ja så är det verkligen. Äntligen!, fick i den stunden bära litteraturen såsom den ska bäras ( o hyllas o kritiseras)

#9 - - Treno:

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com