topp 5 språk

Publicerat i: Allmänt
1. Franska
Jag ser framför mig första sidan av "Les mots" från Karl-Bertil Jonssons julafton. Sen ser jag Sege Gainsbourg som viskar "I want to fööck you" till Whitney Houston i en direktsänd tv-show. Och jag ser Jeanne Morreau med sin brinnande blick. Och allvarliga Marseilles-rappare som Akhenaton. Världens bästa språk.

2. Spanska
Det är inte i första hand vackert, men i gengäld oändligt coolt. Orden är hårda och kantiga som om de vore huggna i sten. Inte konstigt att Hemingway och Orson Welles var så hooked på Spanien. Dessutom är det hög back to my roots-faktor för min del att kunna spanska...

3. Tyska
Det mest underskattade språket. Tricket är att tänka bort alla rytande män och ungdomar med näsringar och Buffalo-skor. Istället ska man tänka på "Himmel över Berlin" och Reiner Maria Rilke. Och Schubert som läser Goethe, blir hög på Bra Text och skriver 600 sånger för att förklara orden med musik.

4. Ryska
Mest för att det vore fett att kunna läsa Pusjkin och Dostojevskij på originalspråk och ta till sig alla nyanser. Fast fan, jag har inte ens läst Pusjkin på svenska. Och jag har inga drömmar om att bo i en sån där by som syns på yoghurtpaket, där alla kvinnor bär huckle och alla män har bonniga svarta västar.

5. Latin
Man KAN ju inte fronta. Tänk att allt man säger låter som en helig visdom, bevingade ord som kommer att hålla i några tusen år till. Språket med störst pondus. Jävligt bull grammatik dock.

UTELISTAN:
1. Portugisiska
Det låter väldigt vackert (i Brasilien alltså, i Portugal låter det typ som rumänska), men saken är den att om man skulle kunna det här språket så skulle man inte klara av att lyssna på brasiliansk musik utan att bli generead. Jag vill inte veta vad Jorge Ben och Milton Nascimento sjunger, det är typ sanslöst banala saker som "du är min blomma" och "när du ler ser man en regnbåge på himlen".

2. Italienska
Fint, men helt ärligt, sjukt överskattat. Jag behöver inte kunna konversera med min lokala pizzabagare på hans eget språk, det är lugnt. Jag klarar mig. Den bästa italienskan är den som hörs som ett svagt eko hos New York-bor med italienska förfäder. Men då är det bara en ingrediens, inte huvudrätten.
#1 - - Petter:

Raketen på min lista är ju kantonesiska. Sjukt elegant i all sin monotoni, och sjukt sexigt när någon hot hongkong-chick pratar det! Annars, ett första utkast till listan på fulast engelska dialekter: 1. australiensiska 2. australiensiska 3. alla brittiska dialekter som inte är civiliserad sydengeleska.

#2 - - Carl Magnus:

Jag tycker definitivt att italienska förtjänar en topplacering. Inte minst på grund av de absurda dialektala skillnaderna. Ett språk ska hänga ihop så mycket att det är användbart men så lite att man direkt hör vilken by talaren kommer från. Franska är tyvärr för slätstruket och centraliserat. Däremot vill jag veta mer om provensalska och occidentalska och andra franska minoritetsspråk.
Coolast och intressantast är såklart baskiska.
Och så känner man ju en djup instintiv kärlek till de afrikanska klickspråken.
Angående portugisiska: hur man kan fronta på ett språk som böjer infinitiven övergår mitt förstånd.

#3 - - klubb-jindi:

Äh.Franska är lätt vackrast. Sen kommer persiska, japanska och ryska.

Tänk att kunna läsa Majakowskij i orginal!!

#4 - - P:

Hur bojer man ett infinitiv?

#5 - - Carl Magnus:

Fråga portugiserna, de gör det. Tror ryskan pysslar med något liknande, de har typ två olika infinitivformer eller nåt sånt.

#6 - - Anonym:

jag saknar nederländska på utelistan. det bara måsta vara världens fulaste språk. när någon talar det blir jag alltid tvungen att gå undan.

#7 - - klubb-jindi:

Äh, om vi ska börja snacka dialekter så platsar skånskan ganska högt upp på fulaste dialekterna, faktiskt. Värmländskan är sweet, finnlandssvenska me´, men folk i Tomelilla/Ystad/Skurup/Hässleholm/Blekinge?!/ måste ändå ha absolut värsta svenska nulevande dialekten

#8 - - jörn donner:

finlandssvenska inte är en dialekt. däremot finns det dialekter av finlandssvenska. just for the record.

#9 - - jörn donner:

finlandssvenska inte är en dialekt. däremot finns det dialekter av finlandssvenska. just for the record.

#10 - - Annika:

Hallå, jag tycker att finlandssvenska kan vara fint! Skånska också (utom Kristianstad)! Grundregeln med dialekter är: så länge den inte är alltför grov kan det låta hur gitt som helst. Förutom Norrköping-dialekten där "v" uttalas "w": "wad ska wi göra ikwäll?" - aldrig ok.

#11 - - klubb-jindi:

Jag håller med om finlandssvenska, Annika. Det är så vackert sjungande och jättefint!

Men skånska(fördetmesta) är sjukt fult. Kanske iofs lite lättare att uthärda om man snackar/lyssnar på "vårdat+ickegrötigt" men ändå.
Kristiansstad kanske kommer högt upp. Men. Ingen stjäler priset från Tumme-Liilla?! *rysningar*

#12 - - jörn:

jag tycker också att skånska kan vara riktigt fint, eller också riktigt fult. det beror på vem som talar det och hur. så är det med finlandssvenska också. jag är förresten inte den riktiga jörn donner, men det var väl ingen som trodde det.

#13 - - Petter:

men det varsta med ostgostkan ar ju snarare hur man utalar gora isafall - som djora, djoja eller mojligen djowa (prickar over o:et). later riktigt retarderat.

#14 - - Annika:

Jag vägrar tro på att någon vuxen människa kan uttala "göra" som "djöja". I så fall är det JÄVLIGT sjukt.

#15 - - T:

Var bor man om ens lokala pizzabagare är italienare?

#16 - - Annika:

Haha, visste att den kommentaren skulle komma förr eller senare. Typ på Gärdet, pizzerian vid Tessinparken är the real deal tror jag. Fast jag bor inte där.

#17 - - Treno:

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com

#18 - - Maja:

Seriöst, portugisiska är ju fint ju, antagligen har du inte hört mycket av de. Att böja infinitivet är heller inte så konstigt du böjer alla verb efter vem som gör det. Som ordet att tala falo om du själv gör de osv. Dessutom är det så stor skillnad på europeisk portugisiska och brasiliansk att jag inte tycker att man ska kategorisera dem som du har gjort här. Framför allt inte eftersom uttalet är så olika. Vad är det egentligen du bedömmer språken på?

#19 - - Bagri:

Ajaj, visste ni inte att ungerskan är Europas äldsta spårk och världens svåraste också?