Om ni tror att jag lever ett glassigt kulturarbetarliv så tror ni fel. Jag är dödlig, jag är fattig och just nu jobbar jag på ICA. Det är tufft men allting är en erfarenhet – med det menar jag att allting går att exploatera till romanstoff. (Erfarenhet för erfarenhetens skull är bara bullshit!)

Det finns visserligen värre jobb än att sitta i kassan på ICA. Men det är en monotoni så kompakt och långvarig att den bara kan jämföras med krautrock. Jag känner mig som Hemingways alter ego i "The old man and the sea" – dag och natt med händerna om det jävla repet och smärtan i ryggen, att besegra en best genom tålamod.

Jobbets största förtjänst är att lära sig koderna till frukt och grönsaker. Allt som ska vägas har en fyrasiffrig kod. Jag är sämst i världen på matte och jag hoppade av naturlinjen i gymnasiet efter tre veckor, men siffror och tal har ju onekligen en estetisk dimension. Därför är det kul att kolla på de koder som alla ICA-kassörskor (notera att man inte säger kassörer, det låter konstigt!) i hela Sverige använder sig av och se hur väl de passar ihop med respektive frukt och grönsak. Det är kombinationen av enskilda siffror, och inte själva talen som de bildar, som är intressanta.

Bäst är citron. Den har 4304 vilket för mig är vackert och självklart. Nollan signalerar utrymme och luft och fräschör, och trean är den spetsigaste och syrligaste av alla siffror. Allt är dock inramat av två fyror, som för att påminna om att citron ändå är en vanlig och trygg frukt. Jag blir glad varje gång jag slår in den koden.

Jordgubbar har 4253, vilket kanske inte verkar särskilt speciellt, men när man slår in det så dansar fingrarna bokstavligen över siffertangenterna. Upp och ner, sicksack, lätt och lyckligt. Jordgubbarna är sommar och fest och dans. Koden är därmed kongenial på ett ganska subtilt sätt.

Päron, med sin rika och komplexa smak, har 6319. Det är en häftig kod: alla siffror är olika, endast en av dem är en jämn siffra, och koden börjar på en sexa (helt wild med tanke på att så gott som alla andra koder börjar på en fyra). Det är ett oändligt avstånd därifrån till tråkigheter som 4666 – en passande uddlös och tom kod för gul lök, det svennigaste och tristaste av alla löksorter. Vanliga svenska tomater har 4800, inte så jävla kul det heller (men ändå lite tungt och majestätiskt, som för att signalera tomatens auktoritets och centrala funktion i all mat).

Jag skulle också kunna orera om hur mycket maten (och cigaretterna) man köper säger om ens klasstillhörighet, men jag pallar inte just nu. Har redan gjort det på skunk dessutom. Men man känner sig oundvikligen lite som en sociologiforskare i fält när man sitter bakom kassan i ICA.

För övrigt: jag hoppas att Ghana vinner VM. Tänk om Sverige spelade så kaxigt och dödsföraktande. Så jävla gött att kolla på. Så jävla fint när de vann över USA.

För övrigt 2: jag tycker Erlend Oye är fett överskattad. Service utan TTA är faktiskt ganska deppigt. Det är nu man börjar minnas att de givit ut band som Franke.

För övrigt 3: det säkraste testet för att veta om ett band inte förtjänar ditt intresse är att kolla om David Bowie och/eller David Byrne gillar det. Fy fan för Arcade Fire, TV on the radio och Clap Your Hands Say Yeah. Så jävla tråkig meningslös rock.

#1 - - messmer:

bra text! är för seg i huvet för att kommentera mera, återkommer!

#2 - - Tennisspionen:

Härligt! Jag kan förstå 4800, men är du inte lite orättvis med 4666?

Och det är rätt att hoppas på att Ghana vinner WM.

Och på tal Erlend Oye, så får hans nya projekts namn (The Whitest Boy in the World) får mig att vilja kräkas.

#3 - - C-love:

Åh! vilket fantastiskt inlägg!

#4 - - Tennisspionen:

Till CRFN

Först och främst: Tack för Bon-artikeln! läste den just. Skitbra.

Sen: Mig veterligen går det inte att kommentera i skunk-dagböcker så jag gör det här istället:

Du är på Kjell Häglund för att han är på Anna Pohjanen (i anslutning till en mer omfattande sågning av Magnus Hedman). Jag blev lite nyfiken på vad du menar (inte för att jag vill polemisera, utan mer för att jag är uppriktigt nyfiken). Huruvida Kjell har problem med sin kvinnosyn överlag eller inte har jag ingen åsikt om – jag har inte tillräcklig inblick för att kunna ha någon egentlig åsikt om det – men jag blev rätt nyfiken på vad argumenten är för att han i just det här fallet slutligen skulle ha gått över gränsen. I synnerhet i ljuset av att jag ständigt får irritera mig på att den postkolonialt färgade analysen (även om den här kommer i glad amatörform) i Sverige gång på gång får se sig överkörd av den (dock förstås närliggande) vita femminismens tolkningsföreträdesmakt (alltså i relation till den postkoloniala, så att det inte blir några missförstånd).

Så här säger Kjell om Anna (och inledningsvis finns förstås något att hänga upp sig på angående kommentaren om hennes klackar, men räcker det för att motivera din så starka reaktion?):
”[…] att SVT samtidigt dragit in damlandslagsföredettingen Anna Pohjanen, satt på henne förra säsongens modeklackar (som hon obekvämt slängt in en under bordet, en under soffan), och sedan låtit henne odla upp en hel träskfarm av grodor på sin tunga.”
[---]
Tillsammans ger […] Hedman och Pohjanen en pinsam bild av ärkesvensk xenofobi:
[---]
”Anna Pohjanen, å sin sida, visar svenskrasismens stupida tryne från motsatt håll, när hon i match efter match efter match tycker att »afrikanska lag tillför verkligen VM nånting med sin glädje och passion«. Oavsett om det handlar om ett stjärngäng som Elfenbenskusten eller ett hemkok som Angola.”

Så här säger du sen om Kjells inlägg: ”Så var det klart: yttersta beviset för att Kjell Häglund inte är något annat än en kvinnohatande bluff står han själv för i hans poor excuse for a blogg. Kommer inte gå in i det här. Men att dissa Anna i SVT-studion och Peter Jihde, är ignorant och tyder på riktigt tacky...dålig smak. Det är mest det jag har emot kvinnohatare: spektrat försvinner och kvar finns endast de grova nyanserna " hon. är. för. smal" synen försämras. estetisk korruption.”

Se Kjells inlägg i sin helhet här (träffsäker beskrivning av Magnus Hedman, förövrigt): http://weirdscience.se/index.php?sida=blogg&id=317&kom=show#kom

#5 - - CRFN:

jag mena inget. bara sa så. älskar post-koloniala metoden lika mkt som den feministiska.
svaret kanske finns mellan raderna, Kjells alltså och i hans förflutna. Men som sagt ville inte gå in på det då och inte nu. Men jag tycker tjatet om några jävla kalckar räcker. Inete i sig isolerat utan i den här kontexten där Anna P har lägst status vart du än vänder dig.
men jag säger som Sokrates. det enda jag vet är att jag inte vet nånting. så är det säkert nu också. Jag står öppen och ödmjuk.

#6 - - L'autre Annique:

Jag tycker också att det där med klackarna är helt sjukt. Bara att Kjell väljer att ta fram det säger allt om honom.

#7 - - Tennisspionen:

CRFN: Tack för svaret. Du har säkert en poäng, och det är ju jag som inte vet, eftersom jag har för dålig Kjell-kunskap för att avgöra just det här fallet – inklusive hans medverkan i original-Annika. Självklart är klackarna en del av en större kontext.

Men, Annika 2: Nu förstår jag att det är sagt lite idiomatiskt, och inte bör tas bokstavligt, men att säga att det ”säger ALLT om honom” är slarvigt på ett kontraproduktivt sätt. Den här typen av (femisistiska /postkoloniala) analyser och iakttagelser är dels mycket känsliga och dels kontroversiella och motarbetade. Jag tror att man måste vara mycket mer noga för att undvika att ett redan mobbat sätt att tänka inte faller ut ännu mer i marginalen genom att de (i maktposition) som känner sig hotade kan använda beskyllningar om oseriositet som vapen för fortsatt backlash.

Don’t get me wrong. Jag är ideologiskt på er sida rent generellt (även om jag alltså har för dålig Kjell-Kunskap för att avgöra just det här fallet.) Men det gäller att behålla skärpan om vi ska komma någon vart.

#8 - - marie:

jag gillar den här fruktskiten! fint

#9 - - Kjell Häglund:

Har inte sett detta förrän nu, men vill protestera mot det här med min "kvinnosyn".
Anna P.-grejen om skorna är ju samma sak jag åtskilliga gånger tidigare skrivit om exempelvis de manliga sportankarnas slipsar/kavajer. Anna P har under VM haft problem med att placera sina klackar under bordet - jag skrev exakt samma sak om Peter Antoines obekväma kavaj när han var placerad i exakt samma roll hos TV4-sporten. Jag har inte betraktat vare sig Antoine eller Pohjanen som offer utan som sportjournalistiska makthavare.
Och, vad gäller den här gamla Annika Flynner-grejen: Stefania Malmsten kritiserade både mig och resten av den manliga Pop-redaktionen för ett skevt genusperspektiv, säkert med rätta. Hennes kritik mot just mig var att jag i ett tidigt nummer av Pop kallade nån kvinnlig powerpopartist för "poppingla" (på den tiden argumenterade jag emot, idag har jag lättare att se Stefanias perspektiv).
Det fåniga i sammanhanget var att jag var den enda på Pop som hade hoppat av den sexistiska nöjesjournalistikbranschen - för att skriva om barn och föräldraskap. I många år var alla mina kolleger kvinnor, vilket - tillsammans med mitt eget föräldraskap - utgjorde och formade min värld långt mer än tidningen Pop.
Men allt detta känns ändå som väldigt länge sen. Mitt liv är ingen rak linje och jag har för länge sen övergivit alla politiska ideologier - det enda jag med självklarhet kan säga att jag står för är en
feministisk livs- och samhällssyn. Jag avskyr neo-machoismen, hela den här återgången till femtiotalet (som om de sociala sjuttiotalsreformerna aldrig existerat) och till ett råare samhälle öht där barnen kommer i kläm.
Maila mig gärna!

#10 - - Kjell:

(oj, sista meningen i min kommentar här ovan kapades för tidigt - vad jag skrev var att du gärna kan maila mig om du vill veta mer om min och Stefanias diskussion, som jag har kvar - på faxpapper! - och gärna delar med mig av, eftersom det nu verkar ha förekommit nån sorts mytologisering av hur Stef tog över "Annika Flynner" från mig. Det är väldigt oskyldigt och odramatatiskt, och ganska rörande, men visst hade hon rätt och jag fel i sak!)

#11 - - Stockholms centralombudsman:

Hej,
du äter mycket färsk frukt och det är bra. Om du vill kan du få arbeta hos oss under våra brobyggardagar. Det handlar kort och gott om att öka demokratin i stockholm och få fler människor att delta.

#12 - - Berit:

Ytterst underhållande inlägg! Fräscht sätt att se på sifferkombinationerna till varje frukt och grönsak! :)