Vissa låtar är så bra att de sätter himlen i brand. Låtar med melodier som lyser som en heliga Graalar. Refränger som är som gnistrande hjärtan som pumpar ut lycka i form av pur pop. Ackordföljder som tågar fram, orubbliga och självklara, som en stolt karavan. Det är när man hör såna låtar som man inser att det finns vissa saker som man kan få av en ren poplåt som man varken kan få av jazz, hiphop eller Bach.

"This old heart of mine" med Isley Brothers är en sån låt, "I’m on my way to a better place" med Chairmen of the Board en annan. En låt som jag nyss stiftat bekantskap med hör definitivt till den här kategorin. Den heter "I never dreamed" och gjordes av vokalgruppen The Cookies. Det är en girl group-låt från det tidiga 60-talet som varken är obskyr eller superkänd, men den är bättre än allting som The Shangri-La’s någonsin spelade in.

Jag önskar att jag kunde beskriva den här låten med ord, men det kan jag inte. Den är så stor, den är så vacker, den är så fullkomlig att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Så fort introt kickar igång med den där lilla gitarrslingan i slutet förflyttas jag till en annan värld. Finns det något mer effektivt än stämsång, I-vi-IV-V-ackordföljder och texter som hyllar kärleken? Jag tror faktiskt inte det.

Nu håller jag tummarna för att The Tough Alliance ska välja en Brill Building-komposition nästa gång de gör en cover. Om de inte tar "I never dreamed" så får de gärna göra Ronettes "Keep on dancing" med en homoerotisk touch (den låten handlar om att dissa tjejen som är intresserad av ens kille).

#1 - - Anonym:

den av er, ok den yngre, som skrivit de två sista postningarna - yes!

#2 - - Johanna:

Jens Lekman har gjort en cover på I never dreamed. Och flera andra svenskar har refererat eller så.

#3 - - Tian:

Historielektion:
Både Mine was real och I never dreamed är så kallade Lokko-klassiker från tidningen Pop-tiden som senare adopterades av den engelska Heavenly Social-klubben efter att Andres L några gånger varit dj där i början av 90-talet. Love dont come no stronger med Jeff Perry är en annan sån som förtjänar ny uppmärksamhet.

#4 - - Annika:

Tips: alla som gillar "Love don't come no stronger" borde kolla upp True Examples "Love is finally coming my way". Exakt samma typ av låt, fast den är nog snäppet bättre.

#5 - - Kjell Senås:

Så sant. "I Never Dreamed" är helt fantastisk. En uppenbarelse.

#6 - - Kjell Senås:

Annika, vad tycker du om Almeta Lattimores "These Memories"?

#7 - - Annika:

Har inte hört, ska kolla upp!

#8 - - kjell senås:

Red hot chili peppers är också bra. Speciellt mellofonsolot. En fantastisk uppenbarelse!

#9 - - JJ:

Jag fixade ett orig. ex av "I never dreamed" till

Andres Lokko >Låten är ju helt underbar!