OK så här är det: Lupe Fiasco är en fantastisk och unik artist. Men "Food & liquor" är inte Årets Skiva, det är inte "vår tids Illmatic", det är inte skivan som kommer att förena de neokonservativa hiphoparna med the mainstream. Så jävla bra är den inte helt enkelt. Den har tre (3) riktigt bra låtar – "You my", "No place to go" och "Kick push" – men i övrigt är den rätt ordinär. Alldeles för mycket gitarrer och tröttsamt pampiga Roc-a-fella-beats som var uttjatade redan 2002.

Det som gör att man ändå måste älska Lupe Fiasco – förutom att han rappar fantastiskt och har en ovanligt fin melodikänsla – är att han som ingen före honom utmanar hiphopens machoideal. Vissa, eller många, avfärdar honom som nördig, men det är en ytlig analys (även om han har släppt en singel som handlar om att åka skateboard). Det går en röd tråd från Q-Tip (känslig, men ändå rätt manlig) via Kanye West (han har ett enormt ego – en av hiphopens mest klassiska attribut – som för att kompensera för sin medelklassimage) till Lupe Fiasco. Man kan faktiskt säga att Lupe Fiasco textmässigt är vad alla intalade sig att Kanye West var när han släppte "The College Dropout".

De flesta hiphopskivor, speciellt om det är ungtuppars debutalbum, inleds men salivsprutande skrytsalvor, som för att motivera lyssnarna till att hålla upp intresset den närmaste timmen. Lupe Fiascos debutalbum har som första låt efter introt "You my". En kärlekslåt med rader som "thou hast come to rescue me / my knight in shining armour, yes you be". Han inte bara erkänner att han har svaga sidor och "behöver räddning", han vågar kalla sin kärlek för "min riddare", något så manligt det bara kan bli. Det är ett kärleksideal långt ifrån klichéartade jämförelser med Bonnie & Clyde, vilket brukar vara så långt som en manlig rappare kan sträcka sig när han ska beskriva hur viktig kvinnan är i hans liv. Oftast är det inte ens det, utan korta konstateranden av typen "my boo for life", vilket i sitt sammanhang kan vara rätt fint det med. Men den ton som Lupe Fiasco lägger an i "You my" är av ett helt annat slag.

I "No place to go" byter Lupe Fiasco berättarperspektiv i refrängerna. Att inte skriva helt självbiografiska texter, att låtsas vara någon annan för att kunna berätta en spännande historia, är en självklar del av hiphoptraditionen. Men i elva fall av tio rör det sig om att berättarjaget blir en gangster eller knarklangare. Lupe Fiasco iklär sig istället rollen som kvinna. "My boyfriend beats me" sjunger han i en refräng, "I got infected / from what I injected / it got aborted" i en annan. I likhet med riddarromantiken i "You my" så är det här minerad mark inom hiphop. Alla rappare är livrädda för att säga något som kan uppfattas som bögigt eller omanligt.

Ghostface Killah har ju en (fantastisk) låt på sin nya skiva som handlar om när han var liten och hans mamma slog honom. Refrängen består av en röstsampling – "She used to whip me with a strap, when I was bad" – men låten heter inte "Whip me with a strap", förmodligen för att det skulle kunna uppfattas som S&M-erotiskt. Istället heter den "Whip you with a strap", vilket låter tillräckligt tufft för att en artist som kallar sig Ghostface Killah ska kunna ha den på sin skiva. Så hysteriskt är det inom hiphop, och det är i den kontexten som man måste förstå hur modig och revolutionerande Lupe Fiasco faktiskt är.

Jag väntar fortfarande på att en öppet homosexuell rappare ska släppa ett fantastiskt debutalbum, ta världen med storm och skriva om hiphopkartan. Men vi är inte där än – dörrarna är långt ifrån uppslängda, men Lupe Fiasco har i alla fall försiktigt öppnat dem på glänt.

#1 - - Martin:

Bra skrivet. Håller med om att plattan är en besvikelse, även om de låtar du nämner (plus "Ghetto Story") är suveräna. Men jag har aldrig fattat Lupes nördstämpel - när blev det nördigt att åka skateboard, liksom.

Väntar spänt på MC:n som rappar om operativsystem och AD&D-supplement.

#2 - - Annika:

OK Ghetto story är bra också.

Det ÄR ju fett nördigt att åka skateboard. Jag menar bara att det inte är det som är det speciella med Lupe Fiasco, att han skulle vara nördig alltså.

#3 - - Simon:

Lupe Fiascos och Rhymefests skivor är schyssta tillsammans. Trevliga.

#4 - - Annika:

Rhymefest! Där har vi ju ännu en sån kille. Down-to-earth, ödmjuk, ganska omacho etc. Fast jag har inte hört hans skiva.

Fan vad skönt att det idag finns ett alternativ till "alternativa rappare". Innan Kanye och Murs var ju alla rappare som inte var gangstarappare anala skivsamlare och nostalgiker som inte kunde göra annan musik än meta-hiphop och krystade psudotuffa battlerhymes. Fy fan vad oändligt tråkigt sånt är. Dilated Peoples liksom... herregud.

#5 - - Anonym:

Har du sett att märta myrstener snott från denna blogg?

#6 - - Annika:

Är det sant?

#7 - - Märta:

Hej Annika! Asbra inlägg, jag håller helt med om Lupe Fiasco. Fast efter vad man har läst om att han freakade ur när hans skiva läckte och typ ville hoppa av allt sammans och bara satsa på sitt merchandise så verkar han inte riktigt lika sympatisk som man trodde... fast det kanske man inte kan bedömma av det gentligen.. aja, whatever. Plus, du måste lyssna på Rhymefest! Stick är en av mina absoluta favoritlåtar!
Och till martin: det där med nördstämpeln kommer i första hand, vad jag vet, från en krönika fredrik Strage skrev om att hip hopare numer kan ha identitet som nörd, efter Pharrell och kanye west och Lupe Fisco och vilka det nu var...
Och personen som inte vill signera och beskyller mig för att sno: visa vad fan det är jag har snott isf!!! fiskfejs, eller, är det kanske så att jag inte kan ha en åsikt om hip hop eller kulturgrejer som jag kommit på själv? däremot har jag flera gånger skrivit saker om saker som stått här, för att det är en av mina favoritbloggar så klart, samma gäller dåligtsmink, men verkligen inte utan att förklara varför jag skrivit om ett ämne isf. Jag kan inte fatta att jag sitter och mothugger på ett så löjligt påhopp iofs, mest antagligen för att jag är så smickrad att nån skrev nåt om mig här i en kommentar, so, ok, jag är inte sur på dig längre namnlösa snitch, du är min vän, precis som c&n!

#8 - - Märta:

Ang Lupe Fiasco, fast nåt annat, tycker jag att det är så himla onödigt att använda en såååå uttjatad sampling som den på hans nya singel (eller är det den nyaste?) daydreamin', Gunther Kallamans 'Daydream' har ju samplats hundra gånger, det var ju tom bråk mellan I moster och Beta band om den, men iofs... Lupe är säkert inte nere med beta band...

#9 - - Annika:

Hej Märta, loves you too. Jag kommer också ihåg att Strage skrev om nörd-grejen, och Emil Arvidsson skrev om det för flera år sen (ang. Murs och hans Star Wars-faiblesse). Skit samma. Daydream-samplingen är ju snygg! Och SÅ himla uttjatad är den väl ändå inte. Jag är för recycling av samplingar om de görs i nya sammanhang. Eller jag menar, hellre amerikanska rappare som snor från brittiska band än trötta R&B-producenter som snor från en hiphoplåt som var stor för fem år sen.

#10 - - Erik:

En tanke: bara jag som märkt att "you my" handlar om ett one night stand..? "relationshps are only 30 min long, it's kinda heavy, maybe a little strong" och nån mer vers jag inte minns visar det..

#11 - - Treno:

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com