(från DN)



Claes Borgström: "Bojkotta VM på grund av bordellerna"
Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström tycker att Sverige ska bojkotta årets fotbolls-VM med tanke på den omfattande bordellverksamhet som väntas i Tyskland. Men Svenska fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet anser inte att det är en idrottsfråga.


Jämo förde fram kravet i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
- Här är ett tillfälle för idrottsrörelsen att inte medverka i sammanhang som främjar människohandel.

- Det är inte en idrottsfråga, det är en politisk fråga, säger Lagrell till DN.se.
- Det är ett naivt utspel, om Borgström hade betalt ett eget pris så hade jag haft respekt för det.

Lagrell tillägger att Fotbollsförbundet tydligt har tagit avstånd till prostitution tidigare och gör det gärna igen. Men det är en fråga för polisen och politiker, anser han. Det finns andra kanaler för denna fråga.

- Vad säger Borgström till alla fotbollsfans som blir galna om vi skulle fatta ett sådant beslut?, säger Lagrell.

Riksidrottsförbundet säger också nej till bojkott, det är inte idrottens huvudsakliga uppgift, och förbundets uppgift är att främja idrottsutbytet mellan nationer, säger Karin Mattsson, ordförande, till DN.se.

- Vi tycker att prostitutonen är vidrigt på alla sätt och vis, men det har inget med idrott att göra, säger Mattsson.

DN: Men det finns ju en tydlig koppling mellan ökad trafficking och fotbolls-VM?

- Förutsättningen är ju att det är lagligt i Tyskland och det är inte idrottens uppgift att påverka den lagstiftande försmlingen i Tyskland, säger hon, det är politikernas uppgift och tillägger att prostitutionen inte uppstår på grund av vm.

Och när VM arrangeras 2010 kan det vara läge att protestera mot Sydafrikas aids-politik?
- Om man ska genomföra något svårt är det alltid lätt att hitta argument emot. Till Tyskland kommer det att importeras 10.000 kvinnor, kanske fler. Det de utsätts för är fasansfullt, säger Claes Borgström till DN på söndagskvällen.

Tror du att du blir hörsammad?
- Svårt att tro det. Men det finns anledning att diskutera saken seriöst. Det här är inget utspel, säger Borgström.
kravet i SVT:s Agenda på söndagskvällen.- Här är ett tillfälle för idrottsrörelsen att inte medverka i sammanhang som främjar människohandel.- Det är inte en idrottsfråga, det är en politisk fråga, säger Lagrell till DN.se.- Det är ett naivt utspel, om Borgström hade betalt ett eget pris så hade jag haft respekt för det.Lagrell tillägger att Fotbollsförbundet tydligt har tagit avstånd till prostitution tidigare och gör det gärna igen. Men det är en fråga för polisen och politiker, anser han. Det finns andra kanaler för denna fråga.- Vad säger Borgström till alla fotbollsfans som blir galna om vi skulle fatta ett sådant beslut?, säger Lagrell.Riksidrottsförbundet säger också nej till bojkott, det är inte idrottens huvudsakliga uppgift, och förbundets uppgift är att främja idrottsutbytet mellan nationer, säger Karin Mattsson, ordförande, till DN.se.- Vi tycker att prostitutonen är vidrigt på alla sätt och vis, men det har inget med idrott att göra, säger Mattsson.- Förutsättningen är ju att det är lagligt i Tyskland och det är inte idrottens uppgift att påverka den lagstiftande försmlingen i Tyskland, säger hon, det är politikernas uppgift och tillägger att prostitutionen inte uppstår på grund av vm.- Om man ska genomföra något svårt är det alltid lätt att hitta argument emot. Till Tyskland kommer det att importeras 10.000 kvinnor, kanske fler. Det de utsätts för är fasansfullt, säger Claes Borgström till DN på söndagskvällen.- Svårt att tro det. Men det finns anledning att diskutera saken seriöst. Det här är inget utspel, säger Borgström.
#1 - - ulfboresten:

Det är väl åndå typiskt svenskt att basunera (Borgström i det här fallet) ut "åh vad Sverige är bra och vilken moralisk stormakt Sverige är, nu kan VI vi visa omvärlden att Sverige minsan inte tolererar prostitution och trafficking und so weiter".

Okej självklart är det bra att ta ställning men herregud det enda det leder till i slutändan är att vi blir uteslutna från kommande VM en lång tid framöver. Fast det är ju klart att om Borgström får med sig andra deltagarländer att avstå från VM i sommar då blir ju läget annorlunda och då slipper vi bli utskrattade som det lilla patetiska landet i norr med moraliskt storhetsvansinne.

#2 - - Sara:

Det behöver väl inte vara att säga att man är moralisk supermakt och att man väntar sig att andra genast ska följa efter utan bara att Vi vill inte medverka till det här.

#3 - - Hansi:

Egentligen har väl Borgström rätt i att det verkligen skulle vara en stor markering och kanske ha en effekt. Det konstiga är bara att det dyker upp just nu. Varje större arrangemang har ju exakt samma effekt i och med att prostitutionen ökar. Därför är det lite märkligt att det här inte föreslagits inför till exempel varje OS.