Jag, den andra Annika och några andra gick och såg "Capote" igår. Jag gillade den, den andra Annika var däremot lite besviken eftersom hon trodde att den skulle handla om Truman Capotes flärdfulla liv. Vi hade en livlig diskussion efteråt om hurvida Capote var en "god" människa eller inte. Vissa tyckte att filmen var bra för att Capote utvecklade typ varma känslor för de två mördarna. Men det tror jag inte alls, fan vad begränsande. Capote var ju ett as, han utnyttjade dem för att han ville skriva en bra bok. Samma tema som i andra delen av Todd Solondz "Storytelling". Det som gjorde filmen bra var att man fick sympatier för och förståelse för Capote TROTS att han var ett as. Vår vän Tor sa det rätt bra: "hela grejen med att man ska se mördarna som monster som ändå är mänskliga är en allegori för hur man ska se på Truman Capote själv". Mördarna hade sitt brott, Truman hade sitt. Om han INTE hade varit en egofixerad, bekräftelsekåt cyniker så hade filmen inte alls varit intressant. Även hela grejen att Truman fick dåligt samvete efteråt var en del av hans ego. Han såg sig själv i centrum för en tragedi, men det innebär inte att han på "såg" människorna i mördarna och tyckte synd om dem.

Anyways. Tor sa en annan bra grej - han kom på att den övergripande trenden i Hollywood just nu är den känsliga mannen. Både Match Point, Brokeback Mountain och Capote handlar om män som har ett labilt känsloliv. Typ innan var det den starka, målmedvetna mannen som gällde, nu ska alla filmer analysera hur mannen känner sig på djupet. Visst, det är fine and all, och det är klart att det är skönt att luckra upp stereotyper. Men det är fortfarande MANNEN som står i centrum. Så jävla typiskt. Eller varför är det en manlig författare som Truman Capote som får en såhär lyxig livsanalys, och inte typ... jag vet inte, Margerite Duras? Det borde göras en film om henne och orientalism. Skulle kunna bli lika komplext, motsägelsefullt och intressant som Capote-filmen. Minst.


Det var så jävla kul på guldbaggegalan för några år sen, när Ann Petrén skulle dela ut priset för bästa manliga huvudroll, och pratade om män som om de var kvinnor: "det finns så många historier om män som ännu inte är berättade!"

#1 - - Oscar de la Renta:

Kommande filmen "Infamous" kommer att berätta samma sak igen, men koncentrera sig på Capotes flärdfulla liv. Så den ena Annikan behöver bara hålla ut ett år eller så.