Vissa är emot boxar. Inte jag. Jag äger i och för sig bara fyra boxar (en med Duke Ellington, en med Charlie Parker, Phil Spector-boxen och "The story of Jamaican music") men skulle gärna köpa fler. Grejen med boxar är att det ger en frihet - ofta kan alla riktigt omistliga låtar med en artist samlas på en enda skiva, men de flesta samlingsskivor är ihopsatta av idioter. Har man fyra-fem skivor med asmycket material så kan man sätta ihop en egen cdr som är otroligt mycket bättre än någon som går att köpa. Exempelvis kan man, om man har Beach Boys-boxen, göra en "Best of Beach Boys" som innehåller alla underbara stämsångspoplåtar ("Spirit of America"! "In my room"! "Don't worry baby"! "This whole world"!) men utelämnar vidriga låtar som "Surfin' USA", "Sloop John B" och, framförallt, "Good vibrations" (kanske den mest överskattade låten i världen). En box är alltså ett medel, inte ett mål i sig.

Att boxar har en tydlig målgrupp - skivsamlande män som skulle ge sin högerarm för att få se Bob Dylan live 1966 - är ingen nyhet. Mer intressant är att det finns så få boxar med kvinnliga artister. Jag kan bara komma på två: Aretha Franklin-boxen och Supremes-boxen. Hur kan detta komma sig? Det finns ju hur många kvinnliga artister som helst (nåja) som har en lång karriär och många album och singlar som fått klassikerstatus. Varför finns det ingen box med Joni Mitchell, Dolly Parton eller Laura Nyro? Alla dessa är ju artister som Skivsamlande Män uppskattar. Det är ju en grej med jazz, där finns det pinsamt nog nästan inga högaktade kvinnliga artister (skulle vara Mary Lou Williams). Men det är faktiskt annorlunda med pop, rock och soul. Varför finns det en box med Nick Drake men inte någon med Sandy Denny?

Jag har en jättebra dubbel-cd med Ann Peebles, "The Complete Ann Peebles on Hi Records, vol 1". Det finns en vol 2 också, även denna en dubbel-cd. Varför satte man inte ihop dessa fyra skivor till en box, med en påkostad förpackning och fet bok? Det finns ju boxar både med Al Green och hela Hi Records. Svaret måste vara att det inte finns en marknad för en Ann Peebles-box. Trots att hon gjort ett album som John Lennon sagt att det räddat hans liv - är det inte sådant som gör att Skivsamlande Män vill köpa skiten? Är det skivbolagen som fortfarande inte ser kvinnliga artister som lika seriösa och viktiga som manliga?

Boxar riktar sig till Skivsamlarna, och Skivsamlarna är en väldigt homogent manlig grupp. Detta är sjukt i sig, men det är inte det som jag vill åt just nu. Hur tänker skivbolagen - skulle de ge ut fler boxar med kvinnliga artister, om det funnits fler Skivsamlare som varit kvinnor? Tror de att man bara köper skivor med artister av sitt eget kön? Eller har de rentav rätt - tycker de skivsamlande männen i allmänhet att kvinnliga artister känns mindre angelägna? Så jävla knäppt, hela grejen.

Det finns en box som jag vill ha mer än någon annan just nu, och det är "One kiss can lead to another - girl group sounds lost and found". Allmusic hade den på sin årsbästalista, men det dröjde månader innan någon svensk tidning skrev om den. Hur som helst, den borde vara hur bra som helst, fantastiska poplåtar utan vare sig distade gitarrer eller brittiska män som inte kan sjunga. Det sorgliga är att den boxen aldrig hade givits ut om det inte vore för att PRODUCENTERNA till dessa poplåtar, som är MÄN, hade haft hög status bland skivsamlare. Detta är helt sant - för hur många har köpt de skivorna med Ronettes som inte är producereade av Phil Spector? Inte jag heller, men ändå...
#1 - - ulfboresten:

Det finns faktiskt en Dusty Springfield som jag gärna skulle vilja lägga vantarna på. Och jag tror att det bara finns 2-3 låtar från "Dusty in Memphis" representerade (och den skivan har man ju redan!).

Den box jag värderar högst är Smokey Robinson-boxen. Scott Walker boxen (5 CD)ser lite billig ut (magert med info om Scott och Walker Brothers)men musiken motsvarar naturligtvis alla förväntningar.

Sloop John B vidrig? Det var vidrigt sagt!

#2 - - ulfboresten:

Korrigering: 5 stycken låtar från "Dusty in Memphis" inkluderas i Dusty-boxen ("Son Of A Preacher Man", "Just One Smile", "Don't Forget About Me", "Breakfast In Bed" och "The Windmills Of Your Mind"). Rätt ska va rätt och boxen har det fantasifulla namnet "Anthology". Den går att beställa på Amazon. Okej sluttjatat om det!

#3 - - ulfboresten:

Förresten finns det en 4 CD-box med Sandie Shaw också!

#4 - - Annika:

Okej, det finns alltså fyra kvinnliga artister som fått en box och inte två. Det är fortfarande rätt lite.

#5 - - ulfboresten:

Jag vill absolut inte slå dig på fingrarna men det finns även en lyxuös Billie Holiday-box med 6 CD-skivor, "The Complete Verve Studio Master Takes".

Apropå Ann Peebles har jag för mig att det åtminstone har funnits en box med henne. Men finns det inte en sådan ska jag ta ut mitt friår och satsa helhjärtat på att de sätter samman en.

#6 - - Mageman:

Men hörni. Nina Simone. Nina Simone-boxen. ENDA boxen man behöver. Det är lag på det.

#7 - - Annika:

Fan, det är sant, Billie Holiday och Nina Simone. Jag skulle iofs hellre vilja ha "Lady Day"-boxen med de tidiga inspelningarna än Verve-boxen, och sen finns det ju Ella Fitzgeralds "The complete songbooks"-box. Okej, okej, det finns några stycken. Men ni fattar vad jag menar.

#8 - - Gunilla:

Trams.
Det finns en jättefin Sandy Denny-box. Det finns en jättefin Linda Ronstadt-box. Det finns en jättefin Pretenders-box. Det finns en jättefin Janis Joplin-box. Det finns en jättefin Supremes-box. Det finns en jättefin Monica Zetterlund-box. Det finns minst två jättefina Emmylou Harris-boxar. Det finns en jättefin Shirley Collins-box. Det finns en jättefin Patti Smith-box. Det finns en jättefin Aretha Franklin-box. Det finns en jättefin Carole King-box.
We could go on forever...

#9 - - Annika:

Fast hallå! Ni måste hålla med om att skivbolagen hellre satsar på manliga artister än kvinnliga when it comes to boxar. För övrigt kan man inte använda "Janis Joplin" och "jättefin" i samma mening.

#10 - - Simon:

Visst är det tråkigt när ens indignerade karta inte stämmer med verkligheten? Du kan nog lägga ner den här teorin nu och tänka igenom nästa bättre.

#11 - - Anna:

Snubblade över en formulering som sammanfattar mina känslor inför det här inlägget: hur osugen är man inte på att läsa ännu en halvskriven, tesdriven text om populärkultur? Svar: inte särskilt.

#12 - - Annika:

What? Jag älskar tesdrivna texter om populärkultur. (Obs! Ej ironisk!)

#13 - - Musikskribenten:

"Det är ju en grej med jazz, där finns det pinsamt nog nästan inga högaktade kvinnliga artister (skulle vara Mary Lou Williams)."

Ett uppenbart felaktigt påstående! Vad sägs om Ella Fitzgereald, Billie Holiday, Sarah Vaughan eller Dinah Washington, om vi snackar sångerskor? Högaktade kvinnliga instrumentalister kanske är färre, men visst finns de. På rak arm kommer jag t. ex. på Shirley Scott, Eliane Elias och Carla Bley.